Військовий облік на Рівненщині: куди черга більша?

1865 0

Ми у соцмережах:

Військовий облік на Рівненщині: куди черга більша?

Оновити дані військовозобов’язані можуть трьома способами — прийшовши безпосередньо у ТЦК або у ЦНАП, онлайн — через спеціальний застосунок від Міноборони «Резерв +».

«А мені дадуть код, щоб до військового квитка вклеїти? Чи тільки витяг? Не хочу собі потім знову голову морочити», — цікавиться у понеділок по обіді в приміщенні міського центру надання адмінпослуг рівнянин Анатолій. Розповідає, що є інвалідом ІІІ групи, але прийшов оновити свої дані — так само як і тисячі чоловіків по всій країні. Адже з 18 травня почав діяти новий закон про мобілізацію, і усім українцям віком від 18 до 60 років потрібно проінформувати владу, де саме вони живуть та як з ними потім зв’язатися. Якщо цього за 60 днів не зробити — «світить» штраф від 17 тисяч гривень або й більше. Військові запевняють, що наразі йдеться лише про уточнення даних, щоби знати, скільки людей є у резерві. Тож це зовсім не означає, що когось одразу заберуть до війська.

До речі, те ж саме стосується і деяких жінок-медиків: фахівчинь із стоматології, фармацевтики і фармакології, сестринської справи, фізичної терапії, психологічної і медичної реабілітації, патології, громадського здоров’я. А ще сюди відносяться епідеміологи, токсикологи та біоінженери.

ЦНАП: процес займає кілька хвилин, і без черг

Чи є черги у рівненському ЦНАПі, як триває сам процес та яка є альтернатива, дізнавалося «РВ». Можна сказати, що особливого напливу бажаючих поки немає. Станом на 14-ту годину понеділка до адміністраторів по області звернулося ледве 300 осіб, з них 264 — у Рівному.

Олександр Терещенко, заступник голови Рівненської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації:

— У зв’язку зі змінами в законодавстві, з 18 травня усі військовозобов’язані, призовники та резервісти протягом 60 днів — (тобто до 16 липня включно) зобов’язані оновити свої облікові дані, а саме: адресу проживання, мобільний номер, адресу електронної пошти (за наявності такої). До 18 травня оновлення даних відбувалося винятково шляхом прибуття самостійно до ТЦК — за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання. Тепер можна оновити свої дані через мережу Центрів надання адміністративних послуг. До всіх 49 ЦНАПів області було розіслано відповідні інструкції, вони готові.

Насправді це одна з найпростіших послуг. Щоб її отримати, військовозобов’язаному необхідно особисто з’явитися до ЦНАПу. При собі достатньо мати паспорт та ідентифікаційний номер, а також актуальний номер телефону — мобільний з собою узяти. Після внесення всіх необхідних даних буде сформовано та роздруковано відповідний витяг та видано заявнику.

Витяг не є військово-обліковим документом, він засвідчує лише результат послуги з оновлення даних. І у будь-який момент ТЦК можуть надіслати повістку з проханням прибути, в тому числі для проходження ВЛК.

Наталія Шустик, заступниця директора міського департаменту цифрової трансформації та забезпечення надання адміністративних послуг:

— Як це відбувається? У нас є чіткий алгоритм: людина бере на рецепції чек на оновлення військових облікових даних і підходить до того робочого місця, що зазначено на екрані. Адміністратор заходить в систему, вносить потрібну інформацію — паспортні дані, ідентифікаційний код, актуальний номер телефону. Відповідно, на телефон одразу приходить СМС-сповіщення, яке військовозобов’язаний має повідомити адміністратору для верифікації. Адміністратор це вносить, також запитує про електронну пошту — якщо у людини є можливість зайти на свій email, туди також приходить підтвердження, і адміністратор вносить цей код з пошти. Формується заява, роздруковується, дається людині на вичитку, а вона перевіряє, чи все правильно вказано. Тоді заяву підписує і повертає адміністратору. Той продовжує роботу в системі, формується витяг, роздруковується, ставиться печатка та підпис адміністратора — і видається на руки. Це якщо ця інформація «підтягнулася», бо уже були випадки, що не «підтягувалася»: це означає, що людина не оновлювала своїх даних взагалі. Тоді потрібно звернутися у ТЦК.

Процес зазвичай займає кілька хвилин. Ми розуміємо, що велике навантаження по всій Україні і час залежить від того, скільки людей в цей самий момент звернулися по цю саму послугу. Зранку буває черга, допоки розбираються чеки, але вона швидко минає.

Послугу з оновлення даних можна отримати у Рівному на майдані Просвіти, а також на віддалених робочих місцях у ТРЦ «Злата Плаза», у ТРЦ «Хеппі Молл», на Ювілейному та у Квасилові. Графіки роботи різняться залежно від місця — тут треба дивитися. Тобто на центральному відділенні ми працюємо з 9.00 до 17.00 у понеділок, середу та четвер. У вівторок ми працюємо з 9.00 до 20.00, в суботу і п’ятницю — з 9.00 до 16.00.

Якщо звучить сигнал повітряної тривоги, то на цей час надання послуги припиняється. Через це ми і не робимо попередньої черги, чеки даються «зараз на зараз» — ми маємо бачити, якою є кількість людей, щоб не було накладок. Якщо ми зранку спостерігали ситуацію, що 16 осіб одночасно хотіли оновити дані, а прийшло ще 16, то зрозуміло, що адміністратор не може їх усіх прийняти одразу, комусь треба почекати. Але організували процес так, щоб максимально надати послугу всім охочим.

Ми тільки видаємо витяги. Терміну їхньої дії наразі немає. Можливо, згодом з’являться нові нормативно-правові акти, які це регулюють.

У ТЦК — ажіотаж, бо тільки там роблять відмітку у військовому квитку

А от яка ситуація з оновленням даних безпосередньо у рівненському ТЦК, там відповісти не можуть — бо коментувати це дозволено тільки Міністерству оборони. Втім, на своїй Facebook-сторінці пишуть, що спостерігається ажіотаж у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Зате я

Простіше і швидше — через Інтернет

Іншим популярним способом оновити дані став мобільний застосунок «Резерв+», який можна завантажити на App Store та у Google Play Market. Як розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко, лише станом на 18-ту годину минулої суботи ним скористалися 137 тисяч українців — а це в 50 разів більше, ніж було візитів до ЦНАПів за ці ж кілька годин. Станом на понеділок таких було уже понад 260 тисяч.

Щоправда, деякі користувачі скаржилися, що під час спроби авторизації система видавала помилку, «зависала». Однак у Міноборони відповіли, що додаток просто захищений від DDOS-атак, спроб ворога його зламати, тому функція авторизації може працювати не у всіх одночасно. Але запевняють, що технічна команда сервісу працює цілодобово та виправляє помилки. До слова, жінок, які не є військовозобов’язаними, просять не реєструватися у цьому додатку — щоб не перевантажувати систему.

— «Резерв+» — це мобільний застосунок, в якому можна оновити дані без походу до ТЦК, — пояснює Олександр Терещенко. — Також у застосунку можна отримати доступ до інформації про те, які дані щодо громадянина є в реєстрі «Оберіг». Як повідомляють у розділі «відповіді на запитання», інформація із застосунку не є офіційним документом, але команда розробників працює над запуском електронного військово-облікового документа, який матиме таку ж юридичну силу, як і паперовий. З 18 червня буде додано функціонал QR-коду, де представники ТЦК зможуть перевірити інформацію.

Хоча після оновлення даних і не посилають одразу проходити військово-лікарську комісію, серед рівнян є й такі активні чоловіки, що вирішили уже пройти огляд у медиків і звернулися до ТЦК.

Олексій, рівнянин:

— Проходжу ВЛК, тут багато чоловіків проходить комісію. Хтось — для підтвердження броні/відстрочки, хтось вже по повістці, на мобілізацію. Всі якісь спокійні, доброзичливі, жарти-анекдоти. Немає ніякої різниці в спілкуванні залежно від того, хто і як сюди потрапив. Майже всі на «ти», ніби знайомі між собою давно. От що помітив, страшні історії розповідають або ті, хто ховається від ТЦК, або жінки. Жінок цілком можу зрозуміти: вони хвилюються за чоловіків, синів. Готові зробити і говорити все, що убереже від повістки і виправдає «чому ховався». Тобто все йде своїм природним шляхом.

А що буде, якщо дані не оновити? Або збрехати і вказати недостовірні?

Як пояснюють посадовці, в такому випадку людину можуть оштрафувати на 17000–59500 гривень. При цьому, оновити військові облікові дані все одно доведеться. ТЦК та СП подає заяву про розшук особи до Нацполіції, тож рано чи пізно порушника виявлять під час перевірки документів — як самі працівники ТЦК, так і поліцейські чи прикордонники. Після цього його можуть або одразу доставити до ТЦК, або ж видати повістку, щоб людина туди з’явилася для оновлення даних. Далі ТЦК відкриває справу щодо притягнення до адмінвідповідальності й обов’язково повідомляє про це порушника поштовим листом. До речі, справу можуть відкрити і через три місяці з моменту, коли таке порушення виявлять.

Як тільки буде готова постанова на порушника про штраф, ТЦК передає її на примусове виконання. Виконавча служба виписує штраф від 17 тис. до 25,5 тис. гривень для громадян і від 34 тис. до 59,5 тис. для посадових осіб. Може навіть заблокувати банківські рахунки порушника. Також ТЦК може подати до суду, щоб порушника позбавили права керувати транспортом — поліція вилучить посвідчення водія.

Варто знати, що від 18 травня чоловіки повинні носити з собою військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Якщо цього документа не буде з собою — можуть виписати повістку.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також