Вкрав землю — не злодій?

4395 0

Ми у соцмережах:

Вкрав землю — не злодій?

Четверо рівнян — Сергій Павлюк, Андрій Дубіч, Микола Горплюк та Ярослав Білик — вкрали у міста чотири земельні ділянки. По одній кожен. Крадіжка була оформлена як рішення міської ради, якого насправді не було. Якби це була не земельна ділянка, а, наприклад, автомобіль, злодії вже знаходилися б у слідчому ізоляторі, очікуючи судового вироку про позбавлення волі. У випадку із міською землею жоден із крадіїв, щонайменше двоє із яких працюють в органах правосуддя, не те що не сяде до в'язниці, а навіть не почухається. Міський голова Володимир Хомко вже тепер каже, що нові власники «могли не знати», що отримали землю незаконно. Ну і сам Хомко, звісно ж, «нічого не знав». Ця справа має стати справжньою перевіркою нашої нинішньої влади — якщо її «замнуть», то нічого у нас не змінилося і у владі залишаються злодії, а якщо винних таки покарають... Ви у це вірите?

Виявляється, підробляти можна не лише гроші. Сфальшувати рішення міської ради Рівного набагато вигідніше і простіше — можна "на халяву" стати власником непоганої земельної ділянки. Достатньо лише принести державним реєстраторам заяву та документ, що підтверджує дозвіл міської ради. Чи справжня на документі стоїть печатка міської ради, все одно ніхто не перевіряє. Ось так у листопаді без проблем видали свідоцтва про право власності чотирьом "простим громадянам" на володіння земельними ділянками на вулиці Ярослава Гашека. Оборудка виплила назовні лише через те, що інформація про реєстрацію землі автоматично потрапила до управління Держгеокадастру, де згадали, що ця земля через сесію не проходила. А інакше міська влада нічого б і не помітила…

Роман Гресько, начальник управління Держгеокадастру в м. Рівному:

— Ці чотири ділянки розташовані на вул. Ярослава Гашека неподалік "Агропереробки", кожна має площу 9 соток. Проекти рішень про дозвіл на розробку проектів землеустрою могли би потрапити ще на останню сесію депутатів попередньої каденції, але міський голова Володимир Хомко тоді відмовився їх виносити на порядок денний, і ці ділянки залишилися у власності міста. Минув місяць. Раптом 13 листопада наш реєстратор Оксана Каленюк доповідає, що на цю землю вже зареєстровано право власності за чотирма громадянами: Сергієм Павлюком, Андрієм Дубічем, Миколою Горплюком та Ярославом Біликом! Виявляється, що вони звернулися із заявами до Державної реєстраційної служби. А оскільки в них на руках були рішення міської влади з мокрими печатками про затвердження проектів землеустрою під ведення садівництва, там нічого не запідозрили і видали їм свідоцтва. Дані про реєстрацію ділянок автоматично надіслали й нам, а вже пані Каленюк під час обробки інформації помітила, що рішення сфальшовані — на документах стоїть дата 2 жовтня, але ж сесії міської ради в цей день не було! І ніяких рішень про затвердження проектів землеустрою по цих ділянках в природі не існує. Я негайно повідомив міського голову і звернувся до прокурора міста Тараса Ільящука. Бо виходить, що ці громадяни незаконно отримали землю у Рівному, причому безплатно. Один з них є суддею, другий — правоохоронець, можливо, й інші два чоловіки мають відношення до силових структур. Цікаво, що хоч рішення і сфальшовані, але номери, які на них проставлені, — справжні, просто під ними зареєстровано інші рішення. Одне з них, здається, було про звернення депутатів міської ради проти легалізації проституції… Минуло уже два тижні, відколи я написав прокурору, але зрушень у справі не бачу — чому досі не опитали тих чотирьох осіб, а опитують лише нашого реєстратора? Прокуратура вже давно мала б звернутися до суду, щоб на цю землю наклали арешт. Бо доки цього не зроблено, згадані четверо громадян мають можливість відчужити її і продати. За приблизною оцінкою, ці чотири ділянки разом потягнуть на 1,5 мільйона гривень. На якому етапі було сфальшовано рішення — мають розбиратися правоохоронці. Чи справді там стоїть мокра печатка оргвідділу міської ради? Її ж можна підробити, як і будь-який документ — сучасна техніка дозволяє. У мене навіть є версія, що це якась спецоперація СБУ і вони перевіряють, як ми працюємо. Бо ця підміна дуже примітивна, невже хтось справді розраховував, що її ніхто не помітить?

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Мого підпису на цих паперах немає і бути не може. Я підписую лише оригінали рішень, кожне з яких має номер. Інтрига у тому, що хтось використав ці справжні номери, щоб надрукувати під ними зовсім інші, сфальшовані рішення. Для реєстрації земельних ділянок оргвідділ видає людям на руки не оригінали рішень, а лише копії з них, і завіряє своєю печаткою. Тому я й не знав, що існує ця фальсифікація, доки про неї не повідомив Роман Гресько. Підозрюю, що сфальшовані рішення міг подати один з депутатів минулої каденції, який пообіцяв цим чотирьом громадянам землю, але не сказав, що їхні питання не виносять на сесію, бо я заборонив. А люди були впевнені, що все в порядку, написали заяви на реєстрацію і отримали свідоцтва. Прізвища цього депутата називати не хочу. Тут, я думаю, не одна людина задіяна. І реєстратор теж мав би все перевірити! Це злочин, яким зараз займаються міліція та прокуратура. Але це дуже тупа підробка, людина з інтелектом такого б не зробила. Не сумніваюся, що компетентні органи розберуться. Якщо хтось бажає заробити на цьому гроші, то буде сидіти у тюрмі.

Анатолій Чугуєвець, депутат міської ради Рівного: 

— Як мені повідомили у прокуратурі, на всіх цих рішеннях все-таки стоїть мокра печатка організаційного відділу міської ради Рівного. Необхідно створити тимчасову депутатську слідчу комісію, щоб розібралася у цьому — хто в оргвідділі зробив цей підлог? Бо ці четверо досить відомих у місті людей на сьогодні є правомірними власниками земельних ділянок. Якщо це вони скоїли, то нехай сідають за грати. А якщо їх підставили, то нехай вкажуть на цю особу. На моїй пам'яті це вже не перший такий випадок — у 5-му скликанні депутати проголосували за відмову у наданні земельної ділянки, а в оргвідділі чомусь вийшло рішення про надання землі. Ми тоді також це зловили, бо завжди ж відповідає якийсь "стрілочник". Тому зараз звертаюся до шановних представників оргвідділу: якщо з вас хтось робитиме "стрілочників", то вкажіть на нього! Три з чотирьох рішень про дозвіл на розробку проектів землеустрою навіть погодження депутатських комісій не проходили. А скасувати видані права власності на земельні ділянки можна тільки рішенням суду.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також