Влада і діти

1893 0

Ми у соцмережах:

Влада і діти

Удвічі більше злочинів скоїли неповнолітні у Рівному за перше півріччя цього року, ніж за такий же період торік. Причому побільшало тяжких злочинів та скоєних у стані алкогольного сп’яніння.

Біля шкіл чергуватимуть міліціонери? Начальник міського управління освіти Віталій Новак каже, що схильних до правопорушень дітей беруть у школах на облік (таких у місті налічується 345), з ними працюють шкільні психологи, соціальні педагоги, яких, щоправда, не вистачає. Однак, на його думку, можна більш ефективно запобігати дитячій злочинності. Для цього треба забезпечити чергування працівників міліції ввечері біля шкіл, у яких проводиться навчання у другу зміну, а також налагодити співпрацю з дільничними інспекторами.

Позбавляють дітей даху над головою Захист житлових прав дітей — теж один із способів запобігання дитячій злочинності, причиною якої нерідко стає безпритульність. Головною проблемою в цьому питанні, на думку в.о. начальника міської служби у справах захисту прав дітей Андрія Міщені, є те, що законодавством не передбачена відповідальність батьків за позбавлення дітей даху над головою. Адже коли опікунська рада дає дозвіл на відчуження житла, батьки беруть на себе зобов’язання забезпечити дітей помешканням для проживання і нерідко його не виконують. Заступник міського голови Світлана Богатирчук-Кривко причиною позбавлення дітей даху над головою називає й недобросовісність деяких агентств нерухомості: — І податкова інспекція, і міліція погано перевіряють агентства нерухомості. Так, нещодавно ми запобігли продажу двокімнатної квартири учня зі школи №4. Мати цього хлопчика — алкоголічка. На її квартиру почав претендувати сусід. Відразу знайшлося агентство нерухомості, яке взялося йому допомагати. Працівник агентства навіть приходив на засідання опікунської ради, приводив цю маму і запевняв нас, що в інтересах дитини потрібно квартиру продати. Натомість цій родині агентство пропонувало придбати cтолітню хату в селі в Хмельницькій області, а малому за квартиру пообіцяло комп’ютер.

Гральні автомати — за місто Ще одним злом, від якого влада прагне вберегти неповнолітніх, є зали гральних автоматів. Їх за останні рік-два у місті відкрилося близько 40. Але, як запевнив голова обласного представництва Держкомпідприємництва Микола Тарасюк, у зали ігрових автоматів, які працюють легально, дітей не пускають. Адже ліцензія для заняття гральним бізнесом підприємцю обходиться в мільйон гривень, а перебування неповнолітніх у гральних залах загрожує її позбавленням. Тому, вважає п. Тарасюк, потрібно звернути увагу саме на нелегалів грального бізнесу. Що стосується розташування спокуси у вигляді залів ігрових автоматів у центрі міста, то, каже він, голова Асоціації грального бізнесу України готовий звернутися до власників залів гральних автоматів Рівного з пропозицією переселитися за межі міста. Тільки для цього міська влада має виділити окрему земельну ділянку, щоб на ній збудувати так званий гральний дім.

Розваги — з обмеженнями Обмеженням режимів роботи і закриттям пригрозили власникам розважальних закладів «Октант», «Торнадо» та «Європа» члени координаційної ради з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх. Міліція у цих закладах зафіксувала найбільшу кількість злочинів та порушення режимів роботи. Втім, жоден з власників цих закладів своєї вини не визнав. Так, директор дискобару «Октант», у якому, за даними правоохоронців, відбулося за півроку 10 крадіжок мобільних телефонів та 5 випадків завдання тілесних ушкоджень, кивав на сусідів. Мовляв, ми у приміщенні готелю «Турист» не одні, а за злочини, скоєні у сусідньому барі, відповідати не можемо. Власник «Торнадо», де зафіксували 4 крадіжки мобілок та 4 побиття, стверджував, що ці злочини відбулися не в ресторані, а на прилеглій до нього території. Власниця «Європи» назвала крадіжки мобільних телефонів соціальною проблемою, а не проблемою суто її закладу. Усім власникам закладів дали, як висловилася заступник міського голови Світлана Богатирчук-Кривко, «останнє китайське попередження», пообіцявши наглядати за їхньою роботою протягом півроку і в разі виявлення порушень обмежувати режим роботи або закривати. Директор «Октанту» пообіцяв встановити на території біля закладу камери спостереження, власник «Торнадо» — обладнати спортмайданчик сусідній школі №12, а власниці «Європи», щоб запобігти крадіжкам, порадили поставити сейфи для зберігання особистих речей відвідувачів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також