Влада проти бізнесу: у Рівному справедливість хочуть встановити через поліграф

1387 1

Ми у соцмережах:

Влада проти бізнесу: у Рівному справедливість хочуть встановити через поліграф

У Рівному досі не вщухає конфлікт між забудовниками міста та начальником управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Рівненській області Ігорем Мічудою, пише "РівнеМедіа" Нагадаємо, що тиждень тому, у п’ятницю, 22 лютого, під стінами Рівненської ОДА, коли там з робочим візитом перебував Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, близько 300 будівельників зібралися на мітинг з вимогою звільнити з посади керівника обласного ДАБІ, звинувачуючи його у поборах, вимаганнях та корупції. Мітингарі кажуть, що мають прямі докази його протиправної діяльності.

Сам же Ігор Мічуда з вечора середи, 20 лютого, за дивним збігом обставин – одразу після виходу на порталі «РівнеМедіа» викривальної статті про те, як у Рівному люди, наближені до начальника обласного ДАБІ Ігоря Мічуди, за хитрою схемою скуповують за безцінь комунальні приміщення у Рівному, що розташовані за адресою: вул. Князя Володимира, 108 – пішов на лікарняний начебто через гіпертонічний криз. Спочатку він оформився на стаціонар у Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр, проте пробув там недовго, після чого він «ліг» вже у Рівненську міську лікарню.

Цю інформацію порталу «РівнеМедіа» телефоном підтвердив заступник головного лікаря Рівненської міької лікарні Ігор Дундюк:

"У минулу середу каретою швидкої допомоги Ігор Мічуда був доставлений і госпіталізований з гіпертонічним кризом і підвищеним тиском в кардіологічне відділення. Його пролікували, і тиск нормалізувався. Його повністю обстежили, зробили МРТ, провели всі аналізи. Був зібраний консиліум з провідних лікарів міста і області, де прийняли рішення виписати його додому на амбулаторне лікування."

За словами лікарів, його виписали у понеділок, 25 лютого. На момент виписки він почувався добре. Його лікарняний закрили.

Будучи на лікарняному ліжку, Ігор Мічуда у неділю, 24 лютого, записав свій власний відеокоментар з приводу конфлікту з будівельниками для телеканалу «UA: Рівне». У ньому чиновник підтвердив, що почувається прекрасно і сповненим сил.

Він каже, що усе, що відбувалося у п’ятницю, – це шабаш, мовляв, мітингарі спеціально дочекалися моменту, коли він був на лікарняному, а до міста саме приїхав віце-прем’єр. У своєму 7-хвилинному коментарі він багато говорив про мітингарів, будівельників, відкриту проти нього кримінальну справу, ситуацію навколо Князя Володимира, 108 тощо. Портал «РівнеМедіа» і далі намагається з'ясувати, хто ж правий у цій ситуації та чи відповідають істині усі озвучені Ігорем Мічудою тези та закиди.

По-перше, Ігор Мічуда стверджує, що мітинг під стінами ОДА, на його думку, організований забудовником ЖК «На Щасливому» Романом Курисем.

Нагадаємо, під час мітингу Роман Курис перед будівельниками та віце-прем’єр-міністром озвучив проблеми, з якими, за його словами, щодня стикаються забудовники, які хочуть здати будинок в експлуатацію. Він каже, що аби ДАБІ видала компанії на це декларацію, Ігор Мічуда вимагає від кожного своєрідну «таксу» – 70 тисяч доларів за один будинок – без жодних офіційних чеків чи рахунків.

«Цього року ми ще не почали будувати жодної квартири. А все тому, що нам почали виставляти незрозумілі суми, які ми повинні платити за декларації- близько 70 тисяч доларів лише за те, щоб просто збудувати будинок і здати його в експлуатацію», - каже Роман Курис.

Ігор Мічуда у свою чергу каже, що усе це – тиск на нього як державного службовця:

«Я такого від Романа Куриса не очікував, особливо після того, як він мені на "вайбер" накидав повідомлень з погрозами про обшуки, про «сдавило грудь, покайся и подпиши признание». Я це все заскріншотив і віддам відповідним органам, бо вважаю, що таким чином відбувається тиск на державного службовця недобросовісними забудовниками».

Журналісти порталу «РівнеМедіа» поцікавились у Романа Куриса з приводу погроз з його боку Ігореві Мічуді. Відтак, він каже, що жодних погроз не було, а були прості картинки з інтернету покликані на те, аби достукатися до совісті чиновника. Натомість Роман каже, що написав Ігореві Мічуді повідомлення з побажаннями швидкого одужання і міцного здоров’я, а також з пропозицією публічно перед журналістами та громадою разом пройти перевірку поліграфом, аби хоча б таким чином встановити, хто правий у цій ситуації, а хто – бреше. Як доказ своїм словам, Роман Курис надіслав у редакцію «РівнеМедіа» скріншоти їхньої переписки.

«Я публічно пропоную Ігореві Мічуді піти разом на поліграф, коли йому буде зручно, аби встановити справедливість і зробити все чесно. Запросимо усі ЗМІ. Адже наразі виходить, що є дві сторони конфлікту – один каже одне, інший – інше, а люди не можуть зрозуміти, хто обманює. Так от, пройдемо разом поліграф, який і покаже, чи вимагав Мічуда з мене 70 тисяч доларів за першу чергу будівництва і так далі», - прокоментував порталу «РівнеМедіа» Роман Курис.

Щодо організацій, які розташовані у Рівному на Князя Володимира, 108, згадані у статті «РівнеМедіа», то Ігор Мічуда підтвердив, що справді є їх засновником, проте переконує, що наразі не має до них «жодного відношення, крім, як хороших дружніх стосунків і допомоги» - ні до Асоціації працівників будівельної галузі, ні до фірми «Мека», ні до інших тамтешніх організацій. Проте, нагадаємо, що «Мека» зараз офіційно належить його куму Ігореві Соколенку, а підприємиця, яка викупила там чималі площі приміщення, є його цивільною дружиною. Детальніше про це читайте тут: Ремонту не видно, а він є: як у Рівному будівельники, наближені до влади, за копійки скуповують комунальні приміщення.

Крім того, як відомо, керівник ДАБІ Рівненської області Ігор Мічуда і досі проживає в приміщенні Асоціації працівників будівельної галузі Рівненської області на Князя Володимира, 108. Раніше журналісти вже готували відеосюжет про це. То виходить, що чиновник таки має безпосередній стосунок до цієї адреси.

Також Ігор Мічуда повідомив, що на момент мітингу голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівненської області Василь Брагін наразі перебуває у відрядженні. Як стало відомо журналістам «РівнеМедіа», ще 16 січня 2019 року він поїхав до Польщі і досі там перебуває. Проте запити з цієї громадської організації, аби ініціювати перевірку «неугодних» будівництв, про які говорили будівельники під час мітингу, і досі надходять у ДАБІ за його підписом. Зокрема, нам надали кілька таких запитів, останній з яких датований 21 лютого і на якому стоїть підпис Василя Брагіна. Тож виникають запитання, як може він, будучи за кордоном, знати про різні будівництва, підписувати документи і передавати листи до ДАБІ. Будівельники запевняють, що з цим фактом вони звернуться до правоохоронних органів, які і з’ясовуватимуть цей факт.

У відеозверненні Ігор Мічуда згадав і про кримінальну справу, яку нещодавно відкрили в поліції щодо самовільної несанкціонованої забудови на тій же вулиці Князя Володимира, 108.

«Поліція не мала б впродовж пару днів відкривати кримінальні провадження по базах, де знаходяться громадські організації. Суддя Доля виносить за день рішення гнати туди (на вул. Князя Володимира, 108, - ред.) комісії і перевірки. То нагоніть-но тоді комісії, будь ласка, на «Щасливе» на цей торговий центр», - зазначає Ігор Мічуда.

Також він у відео звернувся до заступника міського голови Рівного Віталія Германа:

«Якщо у Вас є можливість згідно геокадастру посилать службу і квадрокоптерами літати над базами і знаходити 22 квадрати реконструкції аварійного входу в підвал та другого аварійного виходу з приміщення, то, будь ласка, пошліть на «Щасливе» їх, хай знімуть там будівництво на трьох гектарах 10 тисяч квадратів. І розберіться з тими містобудівними, які скасовані, які видають Ваші архітектори. Точніше - не архітектори, бо вони ховаються, а видає начальник Генплану міста».

Пояснимо, про що саме йдеться. Увечері того ж 20 лютого, коли Ігор Мічуда зліг на лікарняний, на своїй сторінці у Фейсбук начальник служби містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Рівненської міської ради Роман Тишкун повідомив, що службою за дорученням заступника міського голови Віталія Германа було проведено заходи з використанням сучасних технологічних засобів в процесі містобудівного моніторингу. Відтак, вони перевірили ділянку, орієнтовною площею 4га, на вулиці Князя Володимира, 108 шляхом оперативного картографування безпілотним літальним апаратом (квадрокоптером). Таким чином, за словами Романа Тишкуна, вони виявили там самовільну прибудову орієнтовною площею 22 квадратних метри.

На закиди Ігоря Мічуди у свій бік Віталій Герман відповів у коментарі для «UA: Рівне»:

«По Князя Володимира,108 ми проводили перевірку на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду про проведення перевірки - там були представники правоохоронних органів, управління комунальною власністю, управління земельних відносин. Тому це не моя власна ініціатива - десь кудись доручити працівникам, щоб вони «полетіли» і щось перевірили. Щодо тих доручень, які прозвучали від Ігоря Мічуди мені як заступнику міського голови, то такі доручення не можуть буди виконані ні мною, ні іншими виконавчими органами Рівненської міської ради по простій причині: ні я, ні інші органи Рівненської міської ради не підпорядковуємось начальнику ДАБІ в Рівненській області. Я безпосередньо підпорядковуюсь міському голові і підзвітний Рівненській міській раді. Щодо будівництва торгового центру на Чорновола, то управління містобудування і архітектури видало їм містобудівні умови і обмеження для проектування цього об’єкта. Наступний крок – забудовник повинен отримати дозвіл на виконання будівельних робіт в ДАБІ України. Адже такі види об’єктів не підконтрольні органам місцевого самоврядування. Навіть міський ДАБК не має права проводити будь-яких перевірок. А отак звертатись до мене, що «я б хотів, щоб ви там подивились, «полетіли», маєте таку можливість…». Ми так просто не літаємо. А в тому випадку ми проводили перевірку і виявили самовільне будівництво на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду», – підкреслив Віталій Герман.

У відповідь на інформаційний запит журналістів «РівнеМедіа» Рівненський відділ поліції ГУ НП України у Рівненській областіпідтвердив, що у цій справі справді відкрито кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, та самовільного будівництва по вулиці Князя Володимира, 108 у Рівному за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 197-1 ККУ. Санкція статті передбачає штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8,5 тисяч грн) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Щоправда, відкрита ця справа була ще 15 лютого – за тиждень до мітингу.

І, очевидно, це буде не єдина справа, адже стало відомо, що один з "постраждалих" забудовників вже написав заяву у поліцію з власними фактами протиправної діяльності державного чиновника Ігоря Мічуди.

Окрім того, у відеокоментарі Ігор Мічуда також зазначив, що не міг знайти замовника будівництва торгового центру на Чорновола, але в цьому йому допомогли працівники СБУ:

«Ми подали в розшук у поліцію - нікого нема. Правда, Заремба знайшовся, дякуючи СБУ».

Щоправда, невідомо, як саме могла допомогти СБУ у пошуках забудовника. Адже, як нам підтвердили у прес-службі відомства, шукати будівельників зовсім не входить до компетенції служби, яка займається виключно питаннями безпеки країни.

Також у відеокоментарі Ігор Мічуда згадав про АТОвців. Нагадаємо, що у мітингу біля ОДА, окрім будівельників, взяли участь також і більше сотні колишніх учасників АТО, які нині працюють на будівництвах і також буцімто потерпають від утисків Ігоря Мічуди. Найактивнішим серед них був голова міжрайонної об’єднаної Спілки ветеранів АТО Рівненської області Юрій Кірись, який активно спілкувався із журналістами та виступав перед присутніми.

Про нього Ігор Мічуда висловився не надто тепло:

«Я цього великого АТОшника не знаю, але, думаю, взнаю у судах. Є Асоціація будівельників, яку на даний момент очолює ветеран АТО, герой Афганістану, де отримав медаль за відвагу, Василь Брагін. Я думаю, він приїде з відрядження і всім вам розкаже, що таке АТО. Бо щось я там на мітингу не бачив представників УВО, Півночі, Горині – тих АТОшників, яких люди поважають, і я в тому числі.»

Тобто, згідно зі словами чиновника, одні АТОвці заслуговують поваги, а інші ні? Журналісти «РівнеМедіа» вирішили зателефонували до Юрія Кірися, щоб дізнатися, хто ж він - де воював та коли.

«Я – майданівець, відстоював нашу країну ще під час Революції Гідності. Одразу після майдану я пішов воювати з перших днів добровольцем в батальйон «Донбас» Семена Семенченка. На жаль, воювати довелося не довго, адже отримав осколкові поранення, і мене демобілізували через рік. Я маю чотири нагороди за вірність державі, дві з яких державні - від Президента. Мій рідний старший брат Олексій загинув на війні три роки тому. Він воював у батальйоні «Айдар» під позивним «Карась». Посмертно його нагородили званням «Герой України». Особисто я пройшов Ілловайський котел, де офіційно загинуло більше 180 осіб і де я отримав свої поранення. Власне, звідти я вивів сімох хлопців, за що мене і нагородив Президент», - розповів Юрій Кірись.

Варто зазначити, що Ігор Мічуда у відеокоментарі пообіцяв, що з усіма «кривдниками» розбиратиметься у суді. Суди, як відомо, Ігор Мічуда любить. Так само, як і лікарняні. Як вдалося дізнатися "РівнеМедіа", очільник обласного ДАБІ, якого у понеділок у доброму здоров'ї виписали з Рівненської міської лікарні, наступного ж дня - у вівторок - знову пішов на лікарняний. Щоправда, чомусь він опинився вже у Львівській обласній клінічній лікарні. У вівторок ми намагалися зв'язатися з Ігорем Мічудою, проте він написав, що не може говорити, бо відходить від наркозу після операції. Погодьтеся, якось дивно виходить - ще у понеділок він був фактично здоровим і його виписали додому, а у вівторок йому знову стає раптово погано настільки, що йому роблять операцію і чомусь аж у Львові.

До речі, це вже далеко не перший випадок, коли Ігор Мічуда «тікає» на лікарняний під час спроб розібратися з методами його діяльності.

Зокрема, найгучніший випадок був у 2016 році, коли проти нього відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем. В день, коли працівники УЗЕ прийшли в обласне ДАБІ на обшук, за кілька годин до того Ігор Мічуда також раптово "втік" на лікарняний. Тоді йому вдалося вийти сухим з води. Чи вдасться вийти зараз – покаже час. Втім, як видно на відео, сам Ігор Мічуда попри згущені над ним хмари почувається доволі самовпевнено:

«Я знаю, що на мене вже підготовлена кримінальна справа – не злякаєте! Я дві пережив – переживу і третю, і четверту, і п’яту. На будь-які комісії я прийду і дам відповіді на всі питання після того, як вийду з лікарняного. Я раджу не залякувати і не готувати мені маніфестації на березень. Це вам нічого не дасть».

Марина НАЗАРЧУК, "РівнеМедіа".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також