Власник стаффордширського тер’єра, який у Рівному напав на жінку, заплатить понад 31 тисячу гривень

3621 1

Ми у соцмережах:

Власник стаффордширського тер’єра, який у Рівному напав на жінку, заплатить понад 31 тисячу гривень

Рівненський міський суд зобов’язав власника американського стаффордширського тер’єра відшкодувати рівнянці, яка зазнала нападу агресивної тварини, матеріальну та моральну шкоду. А Рівненський апеляційний суд залишив рішення місцевого суду в частині відшкодувань без змін, змінивши розмір судового збору на більший.

Цей інцидент стався ще у жовтні 2015 року у під’їзді однієї з багатоповерхівок на вулиці Короленка, що в самісінькому центрі Рівного. Власник американського стаффордширського тер’єра, не одягнувши на вихованця намордника та не взявши на повідок, випустив тварину в загальний коридор. Пес напав на жінку, вона потрапила в лікарню з компресійним переломом тіла.

На рівнянина Валентина було складено адміністративний протокол за ч. 2 ст. 154 КУпАП (вигулювання собак без повідків і намордників чи в не відведених для цього місцях, що спричинило заподіяння шкоди здоров’ю людей). Щоправда, Рівненський міський суд закрив провадження у справі про притягнення рівнянина до адміністративної відповідальності, бо спливли строки.

11 січня 2019 року Рівненський міський суд задовольнив позов потерпілої частково, зобов’язавши громадянина Валентина сплатити на користь потерпілої матеріальну шкоду в розмірі 16 600 гривень та 10 000 (замість 50 000 заявлених) гривень моральної шкоди, а також 5 000 витрат на правову допомогу постраждалій і 704,80 гривень судового збору в дохід держави.

Саме представник власника пса звернувся до Рівненського апеляційного суду з апеляційною скаргою, в якій просив рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, яким у позові рівнянці відмовити, бо вважав вину у завданій шкоді не доведеною. У відзиві на апеляційну скаргу представник потерпілої переконував у необхідності апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду — без змін.

Прес-служба Рівненського апеляційного суду повідомила РВ, що колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ заслухала думку сторін у справі та вирішила частково задовольнити апеляційну скаргу.

Чинним законодавством передбачено, що особа, яка супроводжує тварину, зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди домашньою твариною. Судом встановлено, що громадянин А. у день нападу вигулював американського стаффордширського тер’єра, який віднесений до породи собак, що визнані потенційно небезпечними та є джерелом підвищеної небезпеки, без повідка і намордника. Оскільки власник собаки допустив порушення правил тримання тварини, що призвело до заподіяння шкоди здоров’ю рівнянки, яка зазнала моральних страждань у зв’язку з довготривалим розладом здоров’я, саме Валентин зобов’язаний відшкодувати завдані потерпілій збитки. Відповідальність завдавача шкоди, в такому випадку, настає незалежно від його вини, за винятком якщо шкоду було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.  Рівненський апеляційний суд змінив рішення місцевого суду від 11 січня 2019 року в частині розміру судового збору, стягнутого з Валентина.  Його зобов’язано сплатити 1 057 гривень 80 копійок замість 704, 80 гривень. В решті - рішення суду залишено без змін.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також