Власники шпанівських садиб «захопили» рівненську землю?

2018 0

Ми у соцмережах:

Власники шпанівських садиб «захопили» рівненську землю?

Рівненська міська рада останнім часом активно демонструє невдоволення сусідами — сільськими громадами, які торік відмовилися об’єднуватися із Рівним в одну територіальну громаду. Одразу за заявами про те, що до найближчих сіл, як, наприклад, до Корнина, припинять їздити міські маршрутки, почалися «земельні непорозуміння». Так, на наступній сесії міські депутати вирішуватимуть, що робити з «експансією» сільських мешканців на землі міської ради, і розпочнуть зі Шпанівської громади та п’яти ділянок на вулиці Київській у Рівному.

До Шпанівської об’єднаної громади, нагадаємо, увійшла Великожитинська сільрада, село якої — Бармаки — межує із Рівним. Так, постійна комісія з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування встановила, що власники ділянок на території Шпанівської громади зайняли частину землі міста на вулиці Київській, а саме ділянки, які були роздані п’ятьом учасникам АТО та родинам загиблих військовиків.

У пояснювальній записці до проєкту депутатка Людмила Туровська, яка є заступницею голови згаданої комісії міськради, повідомила, що власники садиб, розташованих на території Шпанівської ОТГ, самовільно облаштували виїзди на територію Рівного через згадані ділянки.

— Шпанівські забудовники самовільно на землях Рівного змінили конфігурацію розташування дороги, наблизивши її до своїх ділянок, і цим порушили ґрунтовий покрив земельних ділянок учасників АТО, — зазначила Людмила Туровська. — Крім того, в цьому ж районі з порушенням вимог земельного законодавства було побудовано газопровід низького тиску на території Рівного на замовлення забудовників ділянок Шпанівської ОТГ. Цим створено обмеження щодо використання за призначенням присадибних ділянок, наданих учасникам АТО.

Постійна комісія підготувала на наступну сесію проєкт рішення «Про припинення самовільного використання власниками садиб Шпанівської ОТГ земельних ділянок на території Рівного, наданих учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО (ООС)». Відповідно до проєкту, міське управління ЖКГ має «припинити експлуатацію» жителями Шпанівської громади земель учасників АТО (ООС) та організувати приведення цих ділянок до придатного для використання — за цільовим призначенням — стану.

Ще одне міське управління, містобудування та архітектури, повинне замінити учасникам АТО три земельні ділянки на Київській іншими. А заодно підготувати та надіслати листи-звернення до Шпанівської, Обарівської, Великоомелянської, Корнинської та Білокриницької сільських рад «про врегулювання питань щодо територій спільних інтересів» та підготувати угоди з ними щодо узгодження проєктів містобудівної документації на суміжних територіях територіальних громад. Фактично, міська рада хоче чітко встановити, де кордони міста, а де сільських громад.

Заступник голови Шпанівської сільради Святослав Кречко зазначає, що з проблемами на межі їхньої громади та Рівного поки добре не ознайомлений, проте у сільраді вивчатимуть це питання.

Зазначимо, що земельні ділянки, на яких жителі Шпанівської ОТГ зробили дорогу та проклали газопровід, отримали військовики шляхом жеребкування — саме так відбувається розподіл ділянок між учасниками АТО (ООС). Втім, влітку у міськраді зазначили, що у Рівного залишалося близько півтисячі вільних земельних ділянок, а у черзі військовиків уже на той час було близько двох тисяч. І хоча з приєднанням Квасилова Рівне стало більшим, ділянок для всіх все одно не вистачить.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також