Влітку купують детективи, взимку — листівки та календарі

2621 0

Ми у соцмережах:

Влітку купують детективи, взимку — листівки та календарі

Заробітчани люблять «любовні романи» Любовні романи, прозвані за солодкі сюжети зі щасливим кінцем рожевими, роками не виходять з моди. Жінки люблять бодай у книжках побачити щось дуже високе, світле і приємне, якщо у житті складається не зовсім так, як у романах. Такі кишенькові книжечки зараз коштують близько 10 гривень і незалежно від кризи добре розкуповуються. А ще продавці книг відзначають інтерес до такої літератури у жінок, які приїздять із заробітків з Італії, — бракує їм там, певне, позитивних емоцій і рідної мови. Загалом, як розповіла керівник обласного комунального підприємства «Рівнекнига» Юлія Хажанець, у книжковій торгівлі відчутна сезонність: улітку покупці цікавляться більше детективами та іншим чтивом, восени «жнива» навчальної літератури, ближче до кінця року люди купують на подарунки дитячі книжки, листівки та усілякі календарі, а навесні більше йдуть кулінарні видання, а також з рукоділля — в’язання, вишивання, бісероплетіння тощо. Їх зазвичай купують як подарунки для жінок.

Українських письменників і купують, і... крадуть Попит на книжки сучасних українських письменників у Рівному від пори року не залежить. Підприємство «Рівнекнига» відзначає стійкий інтерес покупця до такої літератури, незважаючи на ціну. Упродовж кількох років добре продаються твори української письменниці Марії Матіос (»Солодка Даруся», «Москалиця»), Ірен Роздобудько (”Пастка для жар-птиці», «Гудзик», «Зів’ялі квіти викидають», «Останній діамант міледі»). А останнім часом покупці активно цікавляться творами теж української письменниці Люко Дашвар «Село не люди», «Мати все», «Молоко з кров’ю» та «Рай.Центр». Добре продається у рівненських книгарнях роман Василя Шкляра «Чорний Ворон», в якому йдеться про збройну боротьбу повстанців Холодного Яру проти більшовицької влади у 20-х роках ХХ століття. Цей письменник отримав чимало літературних премій, проте найбільше пишається, що є автором книжок, яких найбільше викрали з магазинів. Незважаючи на ціну 90 гривень, цьогоріч книгарні «Рівнекниги», а їх у Рівному п’ять, продали сотню книг Оксани Забужко «Музей покинутих секретів» і вважають це хорошим результатом. «Польові дослідження з українського сексу» Забужко кілька разів перевидавалися і теж добре продаються упродовж років. Щороку в сучасній українській літературі з’являються нові імена. Усі новинки видавництва надсилають книготорговцям сигнальними примірниками з пропозицією взяти книгу на продаж.

Кодекси і медична література завжди в ціні Незмінним інтересом користується у покупців юридична література — посібники, підручники, довідкова література та усі кодекси України. Але тут є неприємна особливість: українська нормативна база так часто змінюється, що за місяць-півтора практично нові видання застарівають і багато що доводиться повертати видавцеві. — Колись місцева влада виділяла кошти на списання літератури. Пригадую, востаннє ми списували непроданої застарілої продукції на 60 тисяч тодішніх карбованців у 1989 році, — каже головний товарознавець «Рівнекниги» Надія Барановська. - Серед списаного були портрети членів Політбюро та партійних керівників, що швидко змінили один одного. Асортимент медичної літератури, на відміну від юридичної, упродовж 2-3 років на 80% залишається незмінним, зокрема фахової. Люди виявляють стійкий інтерес до медичних енциклопедій і купують їх навіть по 200 гривень, адже ця книга непідвладна ні моді, ні політиці. Дехто купує менш об’ємний за змістом і більш дешевий довідник фельдшера. Загалом усілякі недорогі брошурки на теми поліпшення здоров’я, як побороти хвороби, правильно харчуватися та зцілитися приваблюють здебільшого літніх людей ціною та надією на одужання з допомогою порад з книги.

На «Кобзарі» попит стабільний, класика стала дорогою — Днями до однієї з наших книгарень зайшла дівчина, яка цікавилася творами Федора Достоєвського, — каже п.Барановська. — Книга коштувала 50 гривень. Дівчина її переглянула — і поставила на полицю: дорого. Приблизно так само іде нині торгівля в книгарнях класичною художньою літературою і українською, й російською мовами. Можливо, ті, хто цікавиться, воліють за краще піти до бібліотеки. Значно краще розходяться подарункові видання «Кобзаря», за рік книгарні «Рівнекниги» продали їх близько 50, хоча й ціна немала — 250 гривень. Також на подарунок двоє людей цьогоріч придбали двотомник «Гетьман Іван Мазепа» за ціною 330 гривень. А ось за альбомом «Українське вбрання» покупець ще не прийшов, — коштує він 700 гривень. Такі дорогі альбоми зазвичай замовляють по одному примірнику. Незважаючи на тотальну комп’ютеризацію та Інтернет, рівняни усе ж вважають за необхідне вітати рідних та близьких зі святами, особливо з Новим роком та Різдвом, традиційними поштовими листівками. Принаймні продаж їх рік у рік не зменшується. Асортимент тим часом збільшується, хтось купує листівку за 2,5 гривні, інші можуть дозволити собі привітати дорогу людину листівкою ручної роботи й за 20 гривень. Жваво торгують і календарями — настінними й настільними, посівними, церковними та іншими. Сільські мешканці старшого віку надають перевагу колишнім відривним календарям: число добре видно, і про фази місяця, схід-захід сонця написано, й інша корисна інформація є. Коштують вони тепер 8 гривень.

Книги подорожчають Якщо у 2008-2009 роках попит на літературу, зокрема художню, зростав, то цьогоріч підприємство «Рівнекнига» відчуває спад у реалізації. Вибір літератури постійно збільшується, людей до книгарень, кажуть, заходить багато, подивляться — і не купують. Причина — у зростанні цін на книги та відсутності зростання доходів у людей. Останнім часом постачальники — видавництва та посередники — підвищили відпускні ціни на 35-40%, а невдовзі очікується й подорожчання паперу, що також позначиться на кінцевій ціні книги. Незважаючи на труднощі, цьогоріч, як і торік, Юлія Хажанець отримала приємну для неї як для керівника звістку: «Рівнекнига» за даними державної статистичної звітності визнана найкращим комунальним підприємством 2010 року серед тих, що займаються книготоргівлею в Україні. За критерії оцінки було взято рівень зарплати й продуктивність праці (відношення товарообороту до кількості працівників).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також