Влітку Рівненщина перейде на «цифру»

3037 0

Ми у соцмережах:

Влітку Рівненщина перейде на «цифру»

В Україні почнуть відключати аналогове телебачення для переходу на цифрове мовлення у чотири етапи. Рівненщину включили до першого етапу, тож до 15 червня буде припинено передачу аналогового сигналу в нас, а також ще восьми областях. Решта областей поступово протягом року також перейде на "цифру". Завершитися цей процес має до 31 грудня 2016-го. До останнього етапу включені Луганська та Донецька області. Та є сумніви, що ці плани будуть реалізовані саме у такі терміни.

Телевежа Антопіль антопиль телевежа Підприємство "Зеонбуд", яке забезпечує цифрове покриття по всій країні, звітує про те, що 90 відсотків українців уже можуть приймати цифровий сигнал. Щоправда, на Рівненщині, яка однією із перших має перейти на "цифру", ситуація не така оптимістична. Як, втім, і з забезпеченістю малоімущих громадян, попри обіцянки Мінсоцполітики, безкоштовними ТБ-тюнерами. Скажімо, у Рівному їх отримала лише третина тих, хто має на це право. Тож тим, в кого немає тюнера, доведеться до літа цей пристрій придбати, виклавши близько 450 гривень, або ж переходити на супутникове телебачення.

тарасюк дмитро
Дмитро Тарасюк
Дмитро Тарасюк, голова Рівненської обласної організації НСЖУ:
— У мене таке передчуття, що хоча Європа від нас і вимагає відключення аналогового телебачення, цей процес на деякий, проте не тривалий час загальмується. Інакше без телебачення можуть залишитися чотири райони — Демидівський, Млинівський, Дубенский і Радивилівський. Адже телевежа у селі Копань Демидівського району, яка і має забезпечувати цифровим сигналом ці території, ще тільки будується. Ця вежа, а також ті, що встановлені в Дубровиці і Зарічному, придбані майже 15 років тому. Але якщо у північних районах, де на той час взагалі не було українського телебачення, телевежі змонтували, то ту, що у Демидівці, ледь не розікрали на металобрухт. Її ще вчасно встигли перевезти в Антопіль. До того ж, потрібно думати, як забезпечити цифровим сигналом Дубно і навколишні села, куди він із Копаня все одно не надходитиме через своєрідний рельєф місцевості. Планується задіяти ще одну вежу неподалік Мирогощі. Директор обласного радіотелевізійного передавального центру Віктор Талімончик веде переговори із власниками цієї споруди, яка у свій час, разом з іншими подібними спорудами, забезпечувала ретрансляцію спортивних змагань Олімпіади-80. Нині цифрові передавачі на вежах в Антополі, Дубровиці і Кузнецовську здатні забезпечити трансляцію програм 32 телеканалів. Покривають вони близько 60% території області. Якщо ж будуть задіяні й споруди у Зарічному та селі Копань — зона покриття, за підрахунками фахівців, сягне 90-95 відсотків. До речі, завдяки цифровим передавачам на вежах у Зарічному та Дубровиці програми українського телебачення зможуть дивитися й жителі прикордонних районів сусідньої Білорусі. Щодо "Зеонбуду", де звітують про покриття цифровим сигналом по всій країні на 90 відсотків, то це перебільшення. Насправді відсоток набагато нижчий. Крім того, наскільки мені відомо, незабаром на ринку цифрового телебачення має з'явитися ще один провайдер цієї послуги — державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення.
Анастасія АДАМЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також