Влітку рівнян «атакують» кишкові інфекції

346 0

Ми у соцмережах:

Фото Depositphotos

Забули помити руки перед їдою, ризикнули з’їсти продукти, які «засумували» в холодильнику, або скупалися не в тій водоймі — і маєте проблеми зі здоров’ям. Добре, якщо обійдеться без ускладнень. Особливого ризику нині додають періодичні відключення електроенергії, під час яких їжа швидше псується навіть у морозильних камерах.

Якими інфекційними болячками хворіли жителі Рівненщини за останні пів року і чого нам варто стерегтися у літню спеку — розповіли фахівці обласного Центру контролю та профілактики хвороб.

Роман СафоновРоман Сафонов, головний санітарний лікар області:

— Найактуальнішими інфекційними хворобами станом на тепер є гострі кишкові, що не дивно для літа — тим більше, з такою аномальною спекою. З усіх зареєстрованих інфекцій (якщо відкинути грип та інші простудні хвороби, якими взимку люди хворіли), гострі кишкові складають наразі понад 40%: це 785 випадків з майже двох тисяч за пів року. 70% захворілих, за нашою статистикою, — це діти. Але дорослих теж хворіє багато, просто вони звертаються до медиків, як правило, з більш тяжким формами.

Окремо варто згадати значне збільшення захворюваності на таку кишкову інфекцію, що супроводжується інтоксикацією, уражає шлунково-кишковий тракт, як сальмонельоз. Джерелом збудника є велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, гризуни домашні, а також хворі люди та носії інфекції. Чому я зупиняюся на сальмонельозі, бо цього року мали збільшення захворюваності на 64% і навіть спалах кишкової інфекції у побуті, в сімейному осередку в Рівненському районі. Основними причинами спалаху в цьому осередку було вживання недоброякісних продуктів домашнього приготування, як це у нас досить часто буває — і недотримання правил особистої гігієни.

Хотів би згадати про інший спалах, який нас непокоїть і пов’язаний з гепатитом А. Хвороба швидко поширюється в сусідніх областях. Ми є в постійній зоні ризику і самі мали в Дубенському районі 8 випадків, з них одна дитина. Всі ці люди — з одного села, які контактували між собою.

На жаль, незважаючи на такий надлишок сонця, кашлюк продовжує залишатися для дітей Рівненщини актуальною інфекцією: за пів року маємо 245 захворілих. Причому, за один червень 2024-го кількість випадків (а це 21!) майже дорівнює кількості за весь 2022 рік. На щастя, летальних випадків від кашлюку не зареєстровано. Захворювання це важке, а профілактика проста та ефективна — це вакцинація.

Звідки узявся гепатит на Дубенщині?

Спалахом в Острожецькій ТГ Дубенського району зацікавилися інфекціоністи. Перевіряють, що стало тому причиною.

Юлія ТерентьєваЮлія Терентьєва, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України»:

— В нашій області справді було зареєстровано спалах гепатиту А в Острожецькій територіальній громаді Дубенського району. Що таке спалах? Це кілька випадків інфекційного захворювання в межах одного інкубаційного періоду, поєднаних спільним джерелом та спільним фактором передачі. При вірусному гепатиті А цей період складає до 45 днів максимум. А джерелом може бути як хворий, так і носій, або ж людина з безсимптомним перебігом захворювання. В Острожецькій ТГ було зареєстровано семеро дорослих хворих та одну дитину. У всіх хворих встановлено легкий та середній перебіг тяжкості, їх було госпіталізовано.

Наші фахівці проводять епідеміологічне розслідування, виявлення хворих серед контактних осіб: було обстежено понад 90, один випадок — позитивний. Проводили відбір проб з навколишнього середовища, проб питної води, з поверхневих водойм, ґрунту та продуктів. Хотілося б нагадати, що шляхами передачі даного захворювання є вживання неякісної води, а також недотримання правил особистої гігієни. Простіше кажучи, захворювання передається через брудні руки. Основні симптоми включають загальний інтоксикаційний синдром, на початках може маскуватися під ГРВІ або по типу гострої кишкової інфекції. Але вже на 3–5 день у хворого з’являється основний симптом вірусного гепатиту А — жовтяниця шкіри та очей. При появі симптомів треба одразу звернутися до медичного закладу для отримання специфічної терапії.

А в стічних водах «плаває» коронавірус

Окрім згаданих літніх інфекцій, на мешканців Рівненщини чатує й призабутий ковід. Нещодавно цей підступний вірус знову виявили у десятків пацієнтів.

— Маємо зростання COVID-19, воно прогнозоване. Наша установа проводить вірусологічне дослідження стічних вод, яке дає можливість за тиждень-два спрогнозувати поширення захворювання серед населення. Уже третій рік поспіль захворюваність на ковід починає зростати наприкінці липня — на початку серпня. За тиждень (до 23 липня цього річ. — РВ) було зареєстровано 43 випадки. Найбільше було у Деражненській, Здолбунівській та Рівненській громадах. Особливості перебігу не реєструються, проходить по типу гострої респіраторної інфекції. Єдиним методом встановлення остаточного діагнозу було лабораторне тестування цих хворих. На території циркулює штам «Омікрон» із субтипами «Пірола» та «Дженні». Тож нагадуємо, що ковід нікуди не зник. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, єдиний метод вберегтися — щеплення. Вакциною забезпечені всі пункти вакцинації, — додає Юлія Терентьєва.

Знеструмлення? Менше відчиняйте холодильник!

Отруїтися їжею влітку — дуже легко. Тому рівненські епідеміологи дали кілька порад, як від цього вберегтися:

— В умовах відключень електроенергії варто дотримуватися простих правил. Найперше, не відчиняти зайвий раз дверцята холодильника, якщо у ньому зберігаються продукти. Це дасть змогу зберігати харчі при оптимальній температурі протягом чотирьох годин. Якщо ж без холодильника не обійтися, подбайте про додаткові холодильні елементи: це можуть бути контейнери з льодом, наприклад.

Крім того, не варто вживати продукцію, яка довго знаходилася в холодильнику і має сумнівну якість. Ні в якому разі не треба пробувати її на смак, якщо вона відрізняється за кольором, консистенцією, запахом. Також варто запасатися продуктами, які не потребують холодильника для зберігання: печиво, хліб, різні сухі продукти, які містять мало цукру і мало солі.

Дотримуйтеся правила приготування однієї порції (щоб не довелося зберігати в холодильнику) і правил особистої гігієни: звичайного миття рук протягом 20 секунд під час приготування їжі, до та після вживання їжі.

Хлорка — не панацея: ентеровіруси можна підхопити й у басейні

Шукаючи порятунок від спеки, можна підхопити інфекцію навіть під час купання. При цьому, небезпечними можуть бути не тільки популярні в народі відкриті водойми, але й басейни, — попереджає Роман Сафонов.

— Наші фахівці регулярно проводять дослідження водойм на відповідність гігієнічним нормам — тих, де організовано місця відпочинку і стихійних. Інформацію розміщуємо у соцмережах, а на нашому сайті є посилання на інтерактивну карту, яка регулярно оновлюється. Кожен охочий може перевірити, чи безпечним для купання є улюблений пляж. Станом на 23 липня проблемними (де ми не рекомендуємо купатися), були міський пляж Рівного, всі пляжі Здолбунова, пляж у Обарові, у селі Іваннє Дубенського району, озеро Селянське у Сарнах, Горинь у селищі Степань.

Щодо басейнів, то державний моніторинг ми не проводимо, але реагуємо на звернення громадян. За якість води у басейнах відповідають власники, і деякі часто нехтують обмеженням одночасного перебування великої кількості людей, в тому числі, дітей. Дослідження показали позитивний результат на ентеровіруси у 70% випадків (підкреслю, це ті випадки, де були скарги). Спостерігається мікробне забруднення навіть при високих концентраціях залишкового хлору. Найбільш розповсюдженими «знахідками» є ентеровіруси та вірус Коксакі. Батькам, які бачать перевантаження басейну, радимо пошукати альтернативні варіанти для своєї дитини.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також