Вода лікує і тіло, і душу

2083 0

Ми у соцмережах:

Вода лікує і тіло, і душу

Психологи вважають, що вода — це не тільки фізична субстанція. Вода розслабляє, дає відчуття, що ми можемо скинути маски, які змушені носити у повсякденному житті, хоч на якийсь час відмовитися від своїх ролей і відчути себе природно і безтурботно.

Очищає душу Сполоснеш обличчя, приймеш душ — і зовсім інший настрій. І навряд чи таку зміну станів можна пояснити тільки фізіологічною дією води на шкіру. Мовляв, зміна температур тонізує і бадьорить... Якщо вийти, не вмившись, на мороз, чомусь зміна температур бадьорості не приносить. Але хоч як стомишся, та після душу чи купання у водоймі відразу легшає. Вмиєшся після важкої розмови — і змивається гнів, страх, смуток. Тепер можна спокійно оцінити ситуацію. Є люди, які обов`язково умиваються, повернувшись з роботи додому: кажуть, що змивають негативні емоції, накопичені за робочий день, і не несуть їх в сім`ю. Це відчуття очищення, нового циклу, нового життя, яке приносить вода, люди помітили давно, саме це несе в собі купання в обряді хрещення.

Допомагає знайти істину Психологи стверджують: дотик до першоджерела діє на людину надзвичайно глибоко. Це помітили ще ідеологи стародавніх культур, на цьому явищі грунтуються і сучасні психотерапевтичні школи. Якщо у людини було травмуюче переживання, наслідки якого заважають їй жити, треба повернутися до цього переживання, усвідомити його і прожити ще раз. І тоді все стане на свої місця — наслідки більше не турбуватимуть. Вода для нас — первинні переживання, пов`язані з моментом народження, і навіть з моментом виникнення життя. Коли людина шкірою відчуває воду, дивиться на неї, чує її, їй стає спокійно, добре, суєтні думки зникають, вона може поглянути на світ трохи ширше, знайти інший сенс у своєму житті.

Омолоджує Вигляд води — це безперервна зміна форм, що не повторюються. Малюнок води весь час різний. І шум хвиль, дзюрчання струмка, гул водоспаду — звуки не одноманітні, вони зливаються в якусь мелодію. Коли ми спостерігаємо явища, в яких кожен подальший момент не повторює попередній, ми, навіть навчені досвідом дорослі люди, перебуваємо у дитячому стані. Спостерігаючи або слухаючи воду, ми начебто повертаємося у дитинство, відчуваємо себе молодшими.

Лікує А ще споглядання води лікує душу, допомагає розібратися у своїх переживаннях. У психологів є такий тест: людині показують картинки з невизначеними розмитими плямами і питають, що це таке. Вдивляючись, людина бачить те, що її турбує у цей момент, пов`язує ці абстрактні зображення з проблемою, яка наболіла. Ось і спостереження за постійно змінним абстрактним малюнком води, що тече, створює психотерапевтичний ефект. Ми мимоволі починаємо ворушити свої переживання, аналізувати їх, бачити себе начебто з іншого з боку і поступово розуміємо, що відбувається з нами і навколо нас.

Дарує відпочинок Без води відпочинок — не відпочинок. І це чудово розуміють власники курортних готелів, розташованих не на берегах озер, річок і морів. Тому обов`язково будують при готелях басейни, часто з фонтанами і водоспадами, щоб вигляд і звук води втішав зір і слух відпочивальників. Дачні ділянки біля річки, озера, навіть маленького ставка коштують дорожче за ті ж «сотки» далеко від водоймищ. Господарям безводних ділянок залишається задовольнятися літніми фонтанчиками. До речі, і сьогоднішня мода на кімнатні фонтани цілком раціональна — городяни, які піддаються постійному стресу від вигляду одноманітного урбаністичного середовища, від шуму і стрімкого темпу життя, лежачи увечері на дивані і дивлячись на дзюркотливу воду, одержують повноцінний релакс.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також