Вода пішла!

2630 0

Ми у соцмережах:

Вода пішла!

Заспокійливі прогнози керівництва області про мінімальну загрозу в цьому році весняної повені не справдилися. Рівенщина вже від неї потерпає, лише на відміну від попередніх років цього разу почало підтоплювати не північні райони, а фактично передмістя Рівного. Так, першим судилося зазнати стихійного лиха мешканцям Квасилова. Минулої середи зранку 26 приватних господарств селища на вулицях Тихій, Набережній і Білій затопили талі й дощові води.

Попри нарікання підтоплених квасилівців, наодинці з бідою вони все ж не залишилися. З самісінького ранку зарадити ситуації намагався новообраний селищний голова Дмитро Крет. Поки один з його конкурентів на виборах домагався перерахунку голосів, він забив на сполох до управління з питань надзвичайних ситуацій та у резинових чоботах обходив затоплені вулиці, заспокоюючи односельчан. — Ось-ось прибудуть фахівці, — говорив Дмитро Крет, — вони і визначать, як краще відвести воду від будинків. Звісно, краще було б запобігти підтопленню, але як? За підрахунками, необхідні роботи з водовідведення коштуватимуть 160 тисяч гривень та ще 50 тисяч гривень треба заплатити за проектну документацію. Для бюджету нашої селищної ради такі витрати непосильні, а допомоги з району та області випросити допоки не вдається. Услід Дмитру Крету на місце стихійного лиха прибув в. о. начальника обласного управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктор Семенюк. Приймати необхідні рішення йому довелося відразу, оскільки на той час ситуація ускладнилась — підтоплення загрожувало ще близько сотні приватних будинків і семи багатоповерхівкам Квасилова, а також тамтешньому відрізку автошляху Київ-Чоп. Відтак за якусь годину часу для пониження рівня води, розчищення дренажних систем та відкачування води з житлових будинків та прилеглої території було задіяно зведений загін МНС у складі 63 рятувальників, 16 одиниць техніки та відділення з потужними мотопомпами, пожежна насосна станція. Їхня робота була ефективною — рівень води в районі підтоплення знизився, від осель квасилівців вона відступила. Після Квасилова підтоплення зазнали й інші райони Рівенщини, головним чином через підйом рівня води у річках та озерах. Станом на 16.00 у неділю загалом в області було підтоплено 16 житлових будинків і 125 садиб у п’яти районах області, найбільше у Сарненському, Березнівському і Рокитнівському.

Голос народу Єфстафій Вознійчук: — Вода почала прибувати з шести годин ранку у вівторок і за добу повністю затопила вулицю, двір, садок, погріб. Тепер ось ходимо у чоботях по коліна у воді та не знаємо, як собі ради дати. Бо ж ті дренажні системи, які мали зарадити лиху, не один рік не чистили, вони здебільшого засипані. А на всі наші численні звернення в різні інстанції чиновники відповідають лише черговими обіцянками. Віра Малиш: — Як і сусіди я також намагалася вичерпати воду з хліва, та вона все прибуває. Картопля, морква, буряк, а також законсервовані харчі — все у воді. Куди ж та влада дивиться, адже скільки ми їх попереджали про небезпеку, скарги писали! Тепер заворушилися, ось зараз кажуть що підженуть техніку і будуть спускати воду від наших осель на луг. Але ж луг і так вже переповнений водою, вона вже з нього назад до наших будинків підступає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також