Вода у Басівкутському озері - з кишковою паличкою та лямбліями

744 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Тож купатися у ній досі не рекомендують.

Фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб знову взяли проби води із Басівкутського водосховища. І кажуть, що якісною її не назвеш:

 - В усіх точках відбору вода не відповідає нормам за санітарно-хімічними показниками - зокрема, хімічного споживання кисню та біохімічного споживання кисню (перевищення становлять у 3 рази та 5 разів вище норми відповідно). В одній з точок відбору вода не відповідає гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками (індекс лактозопозитивних кишкових паличок) та паразитологічними показниками - виявлено цисти лямблій.

А от у піску на пляжі та у воді в питних фонтанчиках все в порядку, небезпеки там не виявили.

Що таке лямбліоз і чим він загрожує людині?

Проявляється порушенням роботи тонкого кишечнику і печінки. Збудниками є лямблії - одноклітинні найпростіші, які потрапляють в організм людини і активно паразитують в кишківнику. 

Симптоми лямбліозу: підвищена стомлюваність, загальна слабкість, зниження апетиту, дратівливість, запаморочення і головні болі, порушення сну, нестійкі випорожнення (проноси, що змінюються запорами), метеоризм і здуття живота, дисбіоз кишечнику, болі в животі. Лямбліоз може викликати атопічний дерматит, блідість, особливо шкіри обличчя, сухість з ефектом "гусячої шкіри" по боках живота і на розгинальних поверхнях ніг і рук, сухість губ.

Інкубаційний період триває 10-15 днів. Загальне самопочуття при зараженні залишається хорошим, температура тіла нормальною. Скарги виникають на неприємні відчуття та іноді біль навколо пупка, погіршення апетиту, нудоту і дискомфорт у верхній частині живота.

У гострій формі лямбліоз проявляється розладом випорожнень більше трьох днів і незначним зниженням маси тіла, оскільки виникає харчова недостатність — лямблії "крадуть" поживні речовини з організму, харчуючись перевареною їжею в тонкому кишечнику. Крім того, вони виділяють токсичні продукти обміну, які уражають нервову систему хворого — з'являється дратівливість, безсоння, загальна слабкість, головні болі. У печінці починається запальний процес аж до розвитку абсцесів і цирозу, а в жовчному міхурі можливий розвиток лямбліозного холециститу. Для діагностики лямбліозу проводять лабораторне дослідження калу на наявність або самих паразитів, або, частіше, їхніх цист. Лікування після підтвердженого обстеженням діагнозу призначає гастроентеролог.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також