Воду з Басів Кута перевіряють у лабораторії

334 0

Ми у соцмережах:

Фото - Суспільного

Щороку у Рівному знаходяться сміливці, які відкривають «купальний сезон», не чекаючи офіційних дозволів. Однак чинити так не варто, а часом — і небезпечно, попереджають рятувальники. Адже вода у найбільшій водоймі міста чистішою навряд чи стала. Наскільки змінилася її якість — стане відомо через кілька днів. У понеділок проби води з озера узяли фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб. Зробили це у трьох різних місцях — посеред водойми, біля входу та на виході. Перевірять мікробіологічні, санітарно-хімічні та паразитологічні показники — раптом знайдуть кишкову паличку чи лямблій?

Сергій Бернадський, завідувач відділу моніторингу та реагування на небезпеки:

— Останні п’ять років якість стабільно не відповідає нормам за такими показниками: біологічна потреба в кисні, хімічне споживання або наявність самої концентрації. Якраз усі ці показники свідчать про органічне забруднення. Також 35–50% по мікробіологічному показнику, тобто майже кожна друга проба не відповідає показникам: це лактопозитивні кишкові палички, раз за разом навіть з’являються лямблії. Як буде цього року — побачимо.

Тим часом, пляж Басівкутського водосховища уже підготували для відпочивальників. У понеділок рівняни помітили на березі трактор, який розрівнював пісок, доки комунальники обкошували газони поряд. Сама ж водойма уже обстежена рятувальниками.

Загалом по області набереться лише з пів десятка більш-менш безпечних місць для відпочинку біля водойм. Найкраща за якістю вода — у Білому озері та водосховищі в Хрінниках.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також