Згуртовані і відважні: як поліщуки боролися з лісовою пожежею

1498 0

Ми у соцмережах:

Згуртовані і відважні: як поліщуки боролися з лісовою пожежею

Минулий тиждень для жителів двох сіл Рокитнівського району став випробувальним. Селяни бачили, як на їхні домівки насувається лісова пожежа, і вирішили не чекати на допомогу зі сторони, а боронити свої оселі самотужки. Близько трьох сотень поліщуків зі Старого Села та Дроздиня взяли у руки лопати та були готові навіть йти у Білорусь, звідки на Україну насувався вогонь. Такій згуртованості були подивовані і білоруси, і українські посадовці.

Масові пожежі на рівненському Поліссі розпочалися з середи. Посушлива та вітряна погода розганяла вогонь на значні території. Горів ліс у трьох районах: Березнівському, Дубровицькому та Рокитнівському, проте у двох перших займання швидко ліквідували. Найбільша загроза ж була на Рокитнівщині. У районі, за підрахунками ДСНС, було вісім осередків займання. Частина з них виникла з вини місцевих – ті палили бадилля на городах і не змогли зупинити вогонь, коли він перекинувся на суху траву і поповз далі, до лісу.

Проте основна біда насувалася з Білорусі, де лісові пожежі виникли на два дні раніше. Доки вітер був не у сторону України, загрози не було, проте у четвер ситуація змінилася. Коли жителі Старого Села та Дроздиня побачили, як за 5-6 кілометрів від їхніх сіл, але на білоруській стороні, вирує пожежа, зібралися біля кордону – просилися на ту сторону, аби допомогти білорусам боротися з пожежею. Тим паче, що горіли і ягідники, а місцеві щоліта за спрощеною процедурою переходять кордон задля збору ягід у Білорусі.

- Люди самі організувалися і почали просити дозвіл перейти кордон, щоб не пустити вогонь на територію України, - розповідає старосільський сільський голова Михайло Кузьмич. – Ми домовлялися з нашими прикордонниками, ті зв’язалися з білоруськими – і білоруси спершу погодилися на допомогу. Але коли вже наші люди мали переходити кордон, білоруська сторона відмовилася, пояснивши, що впорається своїми силами. Але не впоралася – за декілька годин вогонь був біля самого села Дроздиня, до першої хати залишалося метрів 50... Тоді вже і наші рятувальники прибули, і з інших районів пожежники, і люди вийшли – зробили все необхідне, щоб вогонь загасити. Я не пам’ятаю, щоб раніше весною були такі пожежі. Горить часто влітку, особливо торфовища, але не на весні. Та й так близько до села вогонь ще ніколи не доходив.

Гасили вогонь, який прийшов з Білорусі, 70 рятувальників та 14 пожежних машин з різних районів, лісівники, прикордонники і кілька сотень селян. Поліщуки допомагали підручними засобами, зокрема лопатами засипали вогонь. За словами начальника ГУ ДСНС у Рівненській області Сергія Крука, такій злагодженій роботі були подивовані білоруські вогнеборці, які у четвер перетнули український кордон і зі сторони України намагалися приборкати вогонь на своїй території.

На ранок п’ятниці, 26 квітня, пожежі вдалося зупинити. До вечора у Рокитнівський районі ще посилено чергували рятувальні бригади, оскільки нових займань не було, вони роз’їхалися місцями дислокацій. А вихідними на Полісся прийшли дощі.

Під час минулотижнивих пожеж горіла, зокрема, територія Рівненського заповідника, що займає територію чотирьох районів, включно з Дубровицьким і Рокитнівським. Збитки від пожежі лісівники ще оцінюють. Проте вогонь пошкодив кілька гектарів території. Як зазначає колишній головний лісівник області Микола Шершун, на щастя, Рівненщину оминули «верхові» пожежі у лісах, коли горить не лише трава знизу, а й верхів’я дерев. Такі пожежі значно небезпечніші, а ліквідувати їх у рази важче.

Як зазначила речниця Рівненського обласного управління лісового господарства та мисливства Світлана Горошко, з початку року в держлісфонді області вже було 12 пожеж, під час яких постраждало 9,8 га лісу. Найбільше – у Рокитнівському районі. Старосільський сільський голова Михайло Кузьмич  розповідає, що на здоров’я місцеві селяни поки не нарікали – до диму від постійних пожеж звикли, хоча речовини, які виділяються від спаленої трави, небезпечні для людей.

Лісові пожежі на території Рівненщини – не новина, тож уже віддавна шукали способи, як їм зарадити. Так, лісівники обов’язково оборюють територію, аби вогонь зупинявся об пісок. Окрім того, свого часу повідомляли про успішне впровадження на Рівненщині системи відеоспостереження, аби якнайшвидше помічати осередки займання. Рятувальники вже використовують дрони, які швидко встановлюють місце займання, і постійно нагадують місцевим та туристам про небезпеку від необережного поводження з недопалками, від розпалювання вогнища на пікніку чи спалювання сухостою.

Поліція вже відкрила кримінальне провадження за фактом квітневих пожеж на Поліссі. Правоохоронці притягуватимуть до відповідальності тих селян, які спалювали суху траву і спричинили займання прилеглих територій. Відповідно до ч1 ст270 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність – штраф від 850 до 2040 грн або виправні  роботи на термін до двох років, або обмеження волі на термін до трьох років.

Зазначимо також, що минулого тижня горіла територія рівненського полігону, де були навчання. За словами речника ОК «Захід» Анатолія Прошина, військові не заперечують, що займання могло трапитися від стрільб, проте точну причину ще з’ясовують. Окрім того, п.Прошин наголошує, що вогонь швидко ліквідували, хоч дим зберігався ще довго, а навчання зупинено не буде.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також