Ворожих агентів виявляють поліщуки, бо кордон для місцевих — як на долоні

1258 0

Ми у соцмережах:

Ворожих агентів виявляють поліщуки, бо кордон для місцевих — як на долоні

Більше тижня увага правоохоронців Рівненщини була прикута до кордону з Білоруссю. Адже з 10 по 16 вересня там відбувалися спільні з російськими військовими навчання. На них рівненські правоохоронці, Національна гвардія, контррозвідка та працівники СБУ відреагували, провівши власні навчання біля кордону — відпрацювали навички з пошуку та затримання ворожих агентів.

Спецпризначенці контролювали та перевіряли на Рівненщині 218 кілометрів державного кордону та сусідніх територій. І це дало результати. У лісосмузі поблизу селища Бутове, яке межує з Білоруссю, знайдено тайник зі зброєю — під поваленим деревом виявили гранати, вибухівку, протитанковий гранатомет і кулі до пістолета й автомата.

За день оглядали до пів сотні машин та перевіряли документи громадян, які перетинали кордон. Під час таких перевірок у селі Переброди Сарненського району затримали білоруса, а у Сарнах виявили росіянина, які незаконно перетнули кордон. Наразі їх перевіряють на причетність до ворожих збройних формувань.

Андрій ТимченкоЯк розповів керівник обласного управління СБУ Андрій Тимченко, знайти зброю та нелегалів вдалося завдяки інформації від місцевого населення прикордонних територій:

— У безпосередній близькості від нашого кордону ворог стягнув велику кількість військовиків та техніки. Були там і працівники ворожих спеціальних служб. Однак ситуація була контрольована, обійшлося без провокацій. В свою чергу, ми відпрацювали нашу координацію дій, якщо ворожі солдати перетнуть наш кордон і говоритимуть, що вони заблукали.

Основний напрямок для нас — це співпраця з місцевим населенням. Адже територія Сарненського та Вараського районів лісиста і важкопрохідна. Самостійно, без інформації від місцевих жителів, виявити окремих осіб, які перетинають кордон, дуже складно. Але для місцевих усі сторонні особи на прикордонній території як на долоні. Бо мешканців прикордонних сіл добре знають, хто свій, а хто — чужий. Вони першими бачать іноземних агентів. Наприклад, схрон зі зброєю нам вдалося знайти завдяки інформації від лісників. Добре, що виявлені нами нелегали поводилися спокійно. Однак є особи, які перетинають кордон з наміром вчинити терористичні дії. І це потрібно розуміти. Також під час навчань ми вилучали зброю у місцевого населення, яка незаконно у них знаходилася. Загалом за тиждень навчань було порушено вісім кримінальних проваджень.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також