Восьмирічна школярка створює неймовірне мініатюрне житло для ляльок

1352 0

Ми у соцмережах:

Восьмирічна школярка створює неймовірне мініатюрне житло для ляльок

Третьокласниця Владислава Гарбар з Городця має незвичне захоплення: з допомогою різних технік створює міні-копії кімнат та речей побуту. Йдеться не лише про меблі, а й про мінімалістичні побутові прилади та харчі. Деякі з них досягають лише кількох міліметрів!

Володимирець. Сіті. повідомляє, що меблі – не просто муляжі: все функціонує, тож в холодильнику можна відчинити дверцята та дістати яєчка зі спеціальної полички! А у шухлядах тумби можна знайти різноманітні дівчачі речі: гребінець, дзеркальце, мініатюрну книгу.

Дівчинка розповідає, що увесь цей ляльковий світ створює власноруч, без батьківської допомоги. Мама ж Владислави додає, що донька ще й скрупульозно впорядковує усі свої вироби: все має бути на своєму місці.

– Ідея створити маленьку кімнату, де все таке ж, як у справжньому житті, у мене виникла випадково, коли я просто бавилася з ляльками,дуже по-дорослому розповідає юна майстриня.Мені раптом захотілося, аби у мене була не просто лялька, а ще й кімната, де вона могла б робити все, що ми робимо у справжньому житті. Тож я спробувала зробити для неї якісь речі.

Владислава каже, що точно не знає, скільки часу витратила, аби створити усе, що нині є у мініатюрній кімнатці. Дорослі кажуть, що розпочатий ремонт ніколи не завершується; юна майстриня ж запевняє, що точно не знає, коли завершить побут для ляльки, бо щодня має нові ідеї. Тож береться за їх втілення, як тільки має вільну хвилинку.

– Я роблю кімнатні мініатюри сама, – веде далі дівчинка. – Тоді знаю, що все буде так, як задумала. Та й це ж для моїх ляльок! Всі ці речі я почала робити давно, тож тепер у мене назбиралося багато усілякого добра. Застосовую різні техніки, коли виготовляю кімнатні речі. Тут маю різноманітні бусинки, і блискітки, використовую серветки, фетр, повітряний пластилін. Є і формочки, якими теж користуюся. Використовую різні коробочки, шматочки тканин, наклеєчки, квіти із сухостоїв, пінопласт, зубочистки, папір, картон, стрічки...

Збираю різні детальки з речей, які зазвичай викидаються. Дивлюсь на якусь коробочку і бачу: це ж шафка з люстерком! От була у нас стара зубна щітка – я зробила з неї швабру.

Що робити найскладніше? Певно, вирізати дуже дрібні деталі з паперу. Все ж має бути гарним. А дрібні деталі не так просто вирізати, аби вони були рівненькими та не порвалися у процесі роботи. Чи не найважчим виробом для мене була ключниця, яку я виготовляла із сірникових коробок. Важка вона була саме через ключі: їх я спочатку вирізала з картону, потім обклеювала папером. Там є кільця для ключів, навіть вішалки для них. Все це зайняло багато часу, бо складно було поєднувати між собою дрібні детальки.

Коли ж робила суші для ляльки, то дивилася на ті, які були зображені на картинці рекламки-меню. Потім все це крутила з пластиліну, лише руками, без додаткових інструментів. Їх розміри – від 2 до 5 міліметрів! Вони дуже дрібні!

Зараз у моїх ляльок вже є різні страви, іграшки, побутова техніка, одяг. Звісно, все функціонує, як у справжньому житті. Якщо ми беремо холодильник, то він відчиняється і у ньому є навіть полиця для яєць. Якщо це тумба, то в ній витягуються шухляди, ліжко – теж з шухлядами знизу. Столик рівненький, щоб можна було ставити речі, щоб витримав вагу. Якщо це посуд, то в нього можна класти різні речі, наприклад, ті ж самі страви.  На кріслі може сидіти лялька, воно має правильні пропорції і відповідає формі та величині моєї лялечки. Книги моєї ляльки – це ті енциклопедії, які подобаються мені. Тож моя лялька читає те, що і я! Їх теж можна погортати. У книгах не лише текст, але й ілюстрації – як у справжніх енциклопедіях!

Владка впевнено говорить, що і надалі розвиватиме своє захоплення. Бо коли працює над кімнатою для ляльки, час ніби зникає: підвела голову – а вже і вечір!  Як і ведеться, це не єдине захоплення школярки: дівчинка дуже любить малювати, господарювати на власній невеличкій грядочці, кататися на самокаті, займатися на спортивному майданчику, «випікати» солодощі на іграшковій кухні, а також готувати по-справжньому з мамою. У у вільний час Владка не лише з радістю допомагає мамі на кухні, а татові в майстерні, але й вдосконалює мініатюрний побут, займається спортом, пробує малювати.

За школою та однокласниками дівчинка не сумувала, бо ж постійно мала уроки онлайн. Та й ніколи сумувати, коли є чим зайняти творчу голівку та маленькі ручки. Каже, що за цей незвичний для усіх період карантину навчилася готувати паски, робити суші, все це перенесла у свої мініатюри.

Я тепер дуже уважно спостерігаю за тим, як ми готуємося до свят, що готуємо та який все це має вигляд. Бо коли бачу щось новеньке, то відразу намагаюся зробити таке ж для своїх ляльок. Ідеї виробів можуть з'явитися у моїй голові будь-коли: чи то ми їдемо кудись, у якусь подорож, чи я щось бачу у магазині, чи навіть у журналі. Тож на канікулах додаватиму нових речей для лялькової кімнати. А ще – будуватиму реалістичну мініатюрну кав'ярню. Кав'ярня фабрична, але в наборі лише детальки. Усе інше треба зробити самостійно: скрутити, склеїти, пофарбувати, правильно виставити. Навіть будуть ліхтарики світитися! Словом, все, як у справжньому житті. Мені дуже цікаво!

Тішаться захопленням малечі мама Галина та тато Андрій, бо ж донька надає перевагу творчості перед гаджетами:

– Звісно ми раді, адже замість того, щоби сидіти перед комп'ютером чи бавитися в телефоні чи іншому гаджеті, наша дитина розвивається творчо, і це спонукає її до розвитку уяви, різних вмінь та навичок. Якщо щось і шукає в мережі, то повчальне та корисне. Тож ми підбадьорюємо, інколи свої даємо поради. Буває, донька робить і виходить щось не те, що вона собі уявила, то тоді підказуємо. Буває, що і надихаємо, бо ми теж вже «заразилися»: щось побачимо чи я, чи чоловік – і підкидаємо ідеї їй.

Ще цікаво, що й на свята Владка вбирає кімнатку ляльок: ставить ялинку, гірлянди тощо. Загалом наша доня – велика трудівниця, навчання – її основна справа. З кожного предмету віддається на повну: відмінниця. А те, що вона робить у вільний час – це просто релаксує після навчання. Владка багатогранна: прекрасно малює, створює чудові аплікації, а все, що вона робить, прагне зробити ідеально, бо дуже вимоглива до себе!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також