Вперше в Україні дослідять поширення факторів ризику неінфекційних захворювань

1111 0

Ми у соцмережах:

Вперше в Україні дослідять поширення факторів ризику неінфекційних захворювань

Вперше в Україні стартувало широкомасштабне загальнонаціональне дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань «STEPS»

Неінфекційні захворювання (НІЗ) – це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, тривало перебігають і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров’я.

Дослідження «STEPS» дозволяє оцінити загальний стан здоров’я учасників по декількох показниках та визначити, які несприятливі  фактори впливають на здоров’я.

Цікаво, що у всьому світі понад 130 країн хоча б один раз брали участь в дослідженні STEPS. У деяких країнах дослідження проводилося неодноразово, але в Україні проводиться вперше в  рамках реалізації Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року.

Дослідження STEPS організовує Міністерство охорони здоров’я України і Всесвітня організація охорони здоров’я в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Дослідження проводять Центр громадського здоров’я МОЗ України та Громадська організація «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка».

Вивчення поширеності основних поведінкових і біологічних факторів ризику НІЗ серед дорослого населення проходить з використанням поетапного підходу ВООЗ до епіднагляду за неінфекційними хворобами (STEPS).

Дослідження складається з трьох кроків:

КРОК 1: інтерв’ю учасників з метою виявлення факторів поведінкового ризику та історії здоров’я, пов’язаної з НІЗ;

КРОК 2: вимірювання зросту та ваги, окружності талії та стегон, артеріального тиску і частоти серцевих скорочень;

КРОК 3: вимірювання біохімічних показників здоров’я:

глюкози і ліпідів в крові швидкими тестами;

Обстеження проводитиметься тільки після отримання інформованої згоди учасника.

Детальна інформація про дослідження - на сайті центру громадського здоров'я МОЗ України.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також