Вплив ситуації в Україні на курс валют

758 0

Ми у соцмережах:

Вплив ситуації в Україні на курс валют

Українська гривня суттєво постраждала через війну. Проте найгірші прогнози не справдилися і вартість гривні значно вища, ніж могла бути. Не дивлячись на те, що офіційний курс складає трохи більше 36 грн, реальна картина протилежна. Чорний ринок, а також обмінники пропонують курс валют Київ більше 40 грн.

Які фактори впливають на курс валют у 2023 році?

За прогнозами аналітиків за весь минулий рік внутрішній валовий продукт України знизився на 30%. Крім того, наприкінці 2022 року значна кількість людей забажали придбати долари через наявність додаткових заощаджень та винагороду у кінці року. Тому курс фунта у Києві, а також долара значно зросли. Але, якщо оцінювати загальну ситуацію, то вона залишається стабільною.

Завдяки яким факторам зараз формується курс долара:

  • Перш за все, це друк додаткових грошей. Але вже у 2022 році Нацбанк видав додаткові 400 мільярдів гривень.
  • Покращила ситуацію міжнародна фінансова допомога, яка за 2022 рік склала 32 мільярд доларів. Щоб забезпечити всі виплати, у 2023 році Україні потрібно 38 мільярдів. Значною мірою курс залежить від своєчасності надходження коштів.
  • Суттєву небезпеку можуть становити ракетні удари по енергетичній інфраструктурі, а також динаміка війни. Що швидше Україна буде здійснювати деокупацію, тим покращиться ситуація на фінансовому ринку.

На покращення ситуації також впливає і зниження безробіття, бо значна кількість підприємств, намагаються відновити свою роботу в існуючих умовах, здійснивши релокацію в інші регіони.

Яким буде курс долара у 2023 році?

Як не дивно, але думка фінансистів, які належать до різних шкіл, суттєво відрізняється.

Прогнози вартості доларів:

  • Позитивний прогноз – це 36 грн за 1 долар. Негативний прогноз – це 54 грн, але він може спостерігатися не у 2023, а у 2024 році. Максимальний курс, який можливий, у 2023 році буде складати 51 грн.
  • Але штучне підтримування курсу може спровокувати падіння економіки та погіршення ситуації.
  • Буде спостерігатися така ж ситуація, як і зараз, коли вартість долара на чорному ринку значно перевищує банківський курс. Проте у 2023 році ця різниця може бути більш суттєвою.

Саме тому, оптимальним варіантом вважається купівля іноземної валюти. У найближчій перспективі вартість долара та євро може збільшуватися. Якщо є плани купувати житло або вкладати гроші в нерухомість, то варто почекати, заощадити ще грошей. Зараз не найкращий час для купівлі житла, особливо в Україні. Але деякі з фінансових експертів рекомендують вкладати в європейський ринок, або купувати житло у Туреччині для туристичних цілей. Проте як показує досвід, це не вигідно, через довгий період ліквідності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також