Вправний кухар — на вагу золота, або Де в Рівному навчають кулінарного мистецтва

7482 0

Ми у соцмережах:

Вправний кухар — на вагу золота, або Де в Рівному навчають кулінарного мистецтва

Минулого тижня кореспонденту "РВ" пощастило побувати в ролі члена кваліфікаційної комісії на випускному іспиті групи кухарів Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (РЦПТО ДСЗ). Зізнаюся, це було справжнє свято — і для очей, і для шлунка. Адже кожен з 12 випускників приготував і презентував на цьому "бенкеті" страву за особистим рецептом, гарно викладену на тарілці і подану за усіма правилами.

Усі дванадцятеро гідно впоралися зі своїм завданням і показали те, чого їх навчили в центрі — хтось краще, хтось, можливо, не на вищу оцінку, але кожен з них отримав свідоцтво кухаря ІІІ розряду. І багатьом випускникам екзаменатори одразу запропонували робочі місця в таких престижних закладах, як "Фламінго", "Підкова", "Магнат", "Айвенго", "Мономах" та інших. Сьогодні на Рівненщині спостерігається така собі кадрова "яма": талановиті кухарі виїжджають працювати у великі міста, і рівненським роботодавцям часто немає з ким працювати. Отже, Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості цю "яму" вирівнює, підготувавши компетентні кадри для підприємств громадського харчування. За традицією, в складі журі кваліфікаційної атестації присутні власники та управлінці провідних підприємств громадського харчування Рівного — барів, ресторанів, розважальних комплексів, тобто роботодавці, зацікавлені в якісній підготовці висококласного персоналу. Результат такої співпраці позитивний — близько 80% випускників влаштовуються працювати на ті місця, де вони проходили виробничу практику. Тобто їхній фаховий рівень роботодавці вважають цілком задовільним. Дирекція РЦПТО ДСЗ і викладачі беруть до уваги пропозиції та критичні зауваження щодо організації та наповнення навчального процесу. Відповідно до вимог сучасного виробництва постійно удосконалюються технічна база і методика навчання. До речі, матеріальну базу центру створено з таким розрахунком, щоб навчати безробітних найновіших технологій і прийомів роботи із сучасною технікою, в тому числі такою, якої поки що немає у вітчизняних закладах громадського харчування. Випереджувальне навчання організовано для того, щоб випускники мали конкурентну перевагу перед рештою людей, які працюють в секторі громадського харчування. Візьмемо, для прикладу, робоче місце кухаря. Воно у центрі забезпечене професійним обладнанням, що відповідає вимогам висококласного ресторану: холодильне обладнання, пароконвектавтомат, піч для випікання піци, універсальна кухонна машина, кондитерська духовка, автоматичний тістоміс, апарат для розстоювання кондитерських виробів, апарат для загортання виробів у харчову плівку, а також сучасний інвентар. Для оздоблення тортів, тістечок та інших солодких виробів навчальний центр придбав кондитерський принтер — агрегат, який роздруковує їстівні малюнки і тексти на рисовому або цукровому папері. Подібний принтер, окрім навчального центру, використовує лише один кондитерський цех в усьому Рівному. Але у недалекому майбутньому така техніка з'являтиметься все частіше. А це означає, що людина, яка вміє працювати з кондитерським принтером, буде мати конкурентну перевагу на ринку праці. Витрати на навчання безробітних в центрі відшкодовує Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Більше того, якщо людина приїздить на навчання з віддалених районів, їй відшкодовують витрати на дорогу. Випуски груп з 15-20 учнів ідуть один за одним, кожні п'ять місяців. Слухачі навчаються у дві зміни. Професія кухаря надзвичайно популярна, тим більше що зараз у навчальному закладі її зроблено інтегрованою — кухар-кондитер. Навчальний процес відбувається за найкращими європейськими стандартами. Контингент слухачів різний як за віком — від 18 до 50, так і за освітнім рівнем. Віктор Ганушевич, 23 роки, працював на фірмі будівельних матеріалів продавцем-консультантом, посаду скоротили, пішов навчатися на кухаря, жартує: "Війна війною, а обід — за розкладом, отже, кухарі будуть потрібні всюди і завжди". Ольга Рожок, 19 років, вивчилася на перукаря, тепер освоює нову для себе професію, вже має робоче місце, де на неї чекають. Галина Василівна Шиманська, 53 роки, одеситка, приїхала на навчання разом із сином Вадимом, який отримав у навчальному центрі професію бармена і відзнаку "Кращий випускник". В Одесі аналогічні курси кухарів і барменів платні і дуже дорогі — 3200 грн. за тиждень, а навчання триває місяць, отже, порахуйте, скільки це б коштувало родині, якби не служба зайнятості.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також