Врятували в найменш травматичний спосіб у Львові хворого з Рівненщини

3640 0

Ми у соцмережах:

Врятували в найменш травматичний спосіб у Львові хворого з Рівненщини

Замість відкритого та об’ємного хірургічного втручання – операція у два проколи. Уперше спеціалісти Лікарні Святого Луки виконали біфуркаційне стентування черевної аорти. Вони врятувати пацієнта з величезною аневризмою в найменш травматичний спосіб.

64-річний Павло Перепечаєв з міста Вараш Рівненської області з юності страждає на гіпертонічний криз - раптове підвищення артеріального тиску. Вже у 20-річному віці його показники інколи сягали 220/180. З віком недуга турбувала його все частіше і стала хронічною. Аби не допустити найгіршого, чоловік мусив щодня вимірювати тиск, приймати ліки та часто звертатися до лікаря.

Пів року тому до звичних симптомів додалися ще й постійна задуха та біль у спині. І медики тамтешньої лікарні виявили у пана Павла значне порушення кровотоку в аорті черевного відділу і порадили негайно звернутися до лікарів, які займаються такими патологіями.

Чоловік вирішив лікуватися у львівських спеціалістів Першого медоб’єднання Львова, бо чув, що тут беруться за найважчих хворих і мають значний досвід лікування порушень кровотоку. І після дообстеження наші медики діагностували у пацієнта аневризму аорти черевного відділу. Тобто, локальне розширення найбільшої артеріальної судини. В здорової людини діаметр аорти становить 3 см, в той час як у пацієнта- аж 12 см. Аневризма ось-ось могла розірватись, що призвело б до неминучої загибелі пацієнта. Потрібно негайно оперувати. 

Тож судинні хірурги вирішують оперувати ендоваскулярно – через два міні-доступи у стегнових артеріях. І у такий спосіб провести біфуркаційне протезування, тобто імплантацію «розгалуженої» стент-системи. Цю методику, яка належить до високотехнологічної медичної допомоги, застосовують при складних судинних ураженнях в місцях роздвоєння кров'яного русла. Та оскільки біфуркаційне протезування є надто дороговартісним для медичної системи, то застосовують його не часто. 

Інтервенційні хірурги лікарні Святого Луки виконували таку операцію - вперше! Все минуло успішно. Завдяки тому, що  спеціалісти обрали для лікування пана Павла найменш травматичний спосіб-уже на третій день після операції чоловіка виписали з лікарні. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також