Врятували від дитбудинку: як патронатна родина на Рівненщині допомагає дітям та їхнім батькам

1296 0

Ми у соцмережах:

Фото з особистого архіву Любові Лідавець

З березня 2023 року патронатна родина Любові та її чоловіка дала прихисток і турботу двом дітям. Одна з дівчат потрапила до них зовсім немовлям — коли їй було 13 днів. Дитину одинока мама залишила в пологовому будинку. За рішенням міської влади малечу помістили під патронат.

 Три тижні про дівчинку піклувалися у патронатній родині, а потім рідна мати передумала й забрала її. У цьому жінку переконали рідні. Бабуся та сестра зголосилися підтримати молоду маму у вихованні дитини.

Пані Любов розповідає, що досі спілкується з матір’ю дівчинки. «Зараз вона за кордоном, надсилає нам фотографії з дитиною. У них все добре. Ось так, коли є підтримка рідних та патронатної родини, можливо подолати будь-які труднощі та негаразди», — розповідає патронатна вихователька.

Патронат — послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї патронатних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту. Патронатний вихователь разом зі своїм помічником надають професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, які тимчасово не можуть проживати у своїх родинах.

«Що я люблю робити — це виховувати дітей. І я бачила, що зможу реалізовуватись, допомагаючи дітям», — говорить Любов.

Згадує, що вагалася, чим далі займатися, коли четверо її рідних дітей підросли й найменшій виповнилося вісім років. Каже, що понад 15 років працювала рієлторкою, тож були думки повернутись у сферу нерухомості. Але педагогічна освіта й робота координаторкою та наставницею у дитячих таборах далася взнаки. Разом із чоловіком вони вирішили, що можуть подарувати родинне тепло дітям, батьки яких опинились у складних життєвих обставинах.

«Найбільше нам відгукнувся патронат. Я про нього чула ще у 2018 році, але тоді у нас було замале житло. Та й свої діти потребували уваги. Згодом ми змінили квартиру на чотирикімнатну. І думки створити патронатну сім’ю повернулися. Разом із чоловіком ми пройшли навчання для кандидатів у патронатні вихователі та їхні помічники», — розповідає Любов.

На курсах вони навчалися, як правильно поводитись із влаштованою під патронат дитиною залежно від її віку та психологічного стану. Як допомогти їй адаптуватися, почуватися в безпеці та довіряти.

Пані Любов згадує, що отримані знання дуже знадобилися, коли до них під патронат потрапила восьмирічна дівчинка Оля. Вона позбавлена батьківського піклування: мати померла, а батько за станом здоров’я не міг виховувати доньку. Дитина — з особливими освітніми потребами.

Оля дуже погано розмовляла, була налякана. Дівчинка могла прочитати лише кілька слів, у вісім років не вміла самостійно одягнутися чи помитися. Часто говорила про сумне.

Минув час і дитина стала ліпше говорити, складати повні речення, читати до 60 слів. А також прибирає у себе в кімнаті, сама чистить зуби. Оля грається з дітьми, ділиться солодощами. А ще — навчилась озвучувати свої потреби й емоції, усміхатися.

Жінку дуже тішить такий прогрес. Вона розповідає, що займається з дівчинкою щодня. Ольга навчається в школі для дітей з особливими освітніми потребами, відвідує гурток з малювання. Патронатна родина подбала й про фізичну реабілітацію дівчинки.

«Ми слідкуємо за її фізичним станом, харчуванням, психологічними потребами. Я бачу зміни на всіх рівнях. І це найбільше надихає», — ділиться Любов.

Вона пройшла навчання для фасилітаторів та об’єднала патронатних вихователів у групу взаємопідтримки — щоб вони мали змогу обмінюватись досвідом, обговорювати, які труднощі виникають та як їх долати.

На Рівненщині сьогодні працює сім патронатних родин.

«Протягом останніх двох місяців навчання пройшли ще чотири кандидати у патронатні вихователі разом із помічниками. Це свідомі та мотивовані люди, які готові підтримати дітей у скруті», — розповідає Ананій Бучак, регіональний координатор проєкту “Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату”. З лютого 2024 року він виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської агенції розвитку (ADA). Послугу патронату над дитиною 15 років тому започаткувала організація «Партнерство «Кожній дитині». І нині її фахівці працюють над подальшим цієї послуги у громадах.

Людям, які готові створити патронатну сім’ю, треба звернутися до служби у справах дітей своєї територіальної громади. Контакти та адреси можна знайти в інтернеті, на сайтах міських та обласних адміністрацій, територіальних громад. Далі подати заяву про намір стати патронатним вихователем та необхідні документи.

Якщо кандидат чи кандидатка пройшли первинний відбір, то одержують направлення на навчання. За результатами навчання людина отримує рекомендацію про можливість надання послуги патронату. Зрештою орган опіки та піклування, який ухвалював рішення про створення / запровадження послуги патронату, укладає договір з патронатним вихователем та помічником.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також