Врятувати Басів Кут можуть очисні, відстійники та... штучні острови

368 0

Ми у соцмережах:

Врятувати Басів Кут можуть очисні, відстійники та... штучні острови

Більшість рівнян давно не розглядають Басівкутське озеро як місце для відпочинку, тому шукають для плавання річки, кар’єри та басейни деінде. Втім, очистити Басівкутську водойму і зробити її придатною для купання цілком можливо, — вважають організатори етнопарку «Оствиця», що постійно спостерігають за станом справ на озері. Було би тільки бажання та фінансування.

Юрій Ойцюсь, громадський активіст, керівник етнопарку:

— Очистити Басівкутське озеро за один-два роки цілком реально. В першу чергу потрібно, щоб очисні споруди у Квасилові запрацювали так як треба. Бо обладнання там застаріле, енергозатратне і працює уже з пів століття. Я чув, що Рівненщина отримала від Євросоюзу грант у 1,7 млн євро на реконструкцію цих споруд — для нас це дуже добре. Як тільки зроблять цей проєкт, то вода уже стане чистішою. Далі потрібні відстійники, адже одним з джерел забруднення Басів Кута є маленькі річки і струмки, які в нього впадають, несуть фосфати з полів. Відстійники треба зробити на вході в озеро, де впадають ці малі річки, у них будуть затримуватися забруднюючі речовини, тоді вода в озері не зацвіте.

Також потрібно робити штучні острови, габіони. В озера велика площа, треба проаналізувати, де та вода застоюється і що далі робити. На такі острівки можна буде завантажувати мул, а не вивозити його на очерет, як дехто пропонував раніше — бо такий крок знищив би кілька гектарів уже сформованої екосистеми. Адже в тому очереті мешкають багато птахів і тварин, вужі, жаби… Якщо Басів Кут періодично зарибнювати, щоби риба поїдала водорості, теж добре (аби тільки ту рибу браконьєри не виловлювали), але це лише допоміжна стадія. Основне, з чого треба почати, — це саме очисні.

Тим часом минулого тижня працівники тресту зеленого господарства взялися прибирати з поверхні озера отруйні синьо-зелені водорості — на прохання «Оствиці». Бо від них і риба гине, і запах навкруг стоїть жахливий. Звісно, повністю вирішити проблему чистоти води це не допоможе, але хоча б смердіти перестане.

— Ми раніше самі їх час від часу згрібали, але тут вже такі об’єми біля мосту накопичилися: бо вони плодяться, бродять, смердять, отруюють воду і заважають всім. Побачили, що своїми силами уже не справляємося, то звернулися до міста, до Шакирзяна — попросили екскаватор. То нам дали людей, техніку. Ефект від збирання водоростей — тепер вони висохнуть на березі й підуть на добрива. Окрім того, комунальники заодно і берег порівняли, пісок будуть досипати, і отак територія облагороджується. Почали старого понтона з води діставати, який був біля мосту — думаємо, як його до ладу привести, — додає Юрій Ойцюсь.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також