Врятувати та допомогти: атомники вчаться першій домедичній допомозі

456 0

Ми у соцмережах:

Врятувати та допомогти: атомники вчаться першій домедичній допомозі

Для персоналу Рівненської АЕС проводиться курс навчання добровільній першій домедичній допомозі за методикою Європейської ради ресусцитації (ERC).

Навчальний курс за методикою ERC, що схвалена МОЗ України, започатковано на Рівненській АЕС у 2019 році. Сертифіковані інструктори-кандидати ERC (BLS), які поєднують свою волонтерську діяльність з роботою на РАЕС – заступник начальника відділу міжнародного співробітництва та технічної допомоги Ігор Поймінов та помічник генерального директора-начальник управління з питань аварійної готовності та реагування Андрій Забродоцький вчать працівників електростанції навичкам базових реанімаційних заходів. З цього року до проведення навчань залучені інструктори-помічники – працівники РАЕС Світлана Матвійчук, Євгенія Мушик та Тетяна Чукова. Усі разом активісти об’єдналися, створивши у місті-супутнику осередок «Перша допомога». Осередок долучається до підтримки спортивних заходів Рівненської АЕС, Вараської міської ради.

Восьмигодинний курс містить теоретичні та практичні методи навчання, зокрема саме на останньому зосереджено найбільше уваги. Навчання проводиться на базі реабілітаційно-оздоровчого центру РАЕС, а в його процесі використовуються навчальні манекени та тренінговий дефібрилятор.

За словами Ігоря Поймінова, через спалах у світі пандемії Covid-19 минулоріч курс було призупинено, проте на цей час навчання пройшли вже близько 200 атомників.

«Ми навчаємо до 8 чоловік у групі аби приділити максимум уваги кожному й бути впевненим, що у критичній ситуації вони застосують необхідні дії правильно й без вагань. Курс проходить двічі на місяць, тож на нього може записатися кожен охочий працівник. Для цього потрібно оформити відповідну заявку через автоматизовану систему контролю навчання персоналу, звернувшись до керівництва свого структурного підрозділу. Наразі вже є чимало бажаючих. У наших планах – розширити курс за навчальними програмами ІІ та ІІІ рівнів BLS,», – коментує Ігор Поймінов.

Наразі в РОЦ Рівненської АЕС добровільне навчання проходять чергові вісім працівників електростанції. Вони вчаться оцінці стану людини без свідомості, компресії грудної клітини і штучному диханню, переведенню людини без свідомості з нормальним диханням у безпечне положення, комунікації із медиками «швидкої», першій допомозі при обструкції дихальних шляхів стороннім тілом та власній безпеці під час надання першої домедичної допомоги, застосуванню автоматичного зовнішнього дефібрилятора тощо. Варто відзначити, на п’яти об’єктах Рівненської АЕС встановлені місця із портативними АЗД «BeneHeart D1 Mindray», які дозволяють надати першу допомогу при раптовій зупинці серця. Кожен учасник навчання в результаті проходить вихідний контроль із практичного застосування навичок у різних змодельованих ситуаціях та отримує відповідні свідоцтва.

Представник регіонального центру ВАО АЕС на РАЕС Анатолій Васильчук відзначив, що курс навчання атомників першій домедичній допомозі буде запропоновано на розгляд Асоціації як позитивна практика Рівненської АЕС.
Вебсайт РАЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також