Все одно медики? Хто переїде у дитячу стоматполіклініку

824 0

Ми у соцмережах:

Все одно медики? Хто переїде у дитячу стоматполіклініку

Міська влада не відмовляється від своїх намірів об’єднати в одному закладі дорослу та дитячу стоматологічні поліклініки Рівного. Наприкінці минулого року це питання викликало справжній скандал на сесії міськради, куди з протестом прийшли обурені медики. Минулого четверга можливе переселення дитячих стоматологів з їхньої поліклініки на вулиці Марка Вовчка, 14 знову обговорювали — на так званому депутатському дні. На цій зустрічі зі своїми аргументами виступали всі: й лікарі, і чиновники.

Стоматологи наполягають, що надають послуги якісно і знаходять спільну мову навіть з «особливими» дітьми, які потребують медикаментозного знечулення. Ще й самі зробили у приміщенні ремонт за благодійні кошти. Медики також вважають, що втрата юридичного статусу означатиме ще й гірше фінансування, за залишковим принципом — якщо з дитячої поліклініки заклад стане просто ще одним відділенням «дорослої» поліклініки.

«В дорослій стоматології, на відміну від дитячої, всі послуги є платними — окрім невідкладної допомоги. Діяльність платних стоматологічних відділень ще в процесі становлення. Тому зрозуміло, що надходження дитячої стоматологічної служби від співпраці з НСЗУ будуть спрямовані не для її розвитку, а для можливості існувати великому об’єднаному закладу, оскільки керівник об’єднаного закладу змушений буде розв’язувати більш нагальні проблеми — наприклад, кошти на протезування учасників АТО чи ремонт фасаду тощо, а не на лікування молочних чи постійних зубів дітей», — додали лікарі у своєму зверненні до міського голови Олександра Третяка та секретаря міськради Віктора Шакирзяна, яке підписали понад 50 працівників дитячої стоматполіклініки.

А от чиновники апелюють можливою економією — буцімто, об’єднання двох поліклінік в одній будівлі дуже вигідне. У медзакладі на вул. Соломії Крушельницької, 46 дитячій стоматології можуть віддати другий поверх. Втім, дитячі лікарі називають його морально застарілим, який потребує багато коштів на ремонт.

Міська депутатка Галина Кульчинська раніше висловила побоювання, що на приміщення дитячої поліклініки хтось «накинув оком». Адже воно має привабливе місце розташування, ще й зі свіжим ремонтом. Звідси, на її думку, і все це майбутнє переселення. Після обговорення на «депутатському дні» Галина Кульчинська навіть написала у соцмережі емоційний пост:

— Кажете, хочете зекономити аж 1,5 мільйона грн, скоротивши персонал лікарні? Так у вас один новий шостий заступник може вийняти з бюджету більше грошей на зарплату! Це я Вам кажу, пане міський голово! Ваші підлеглі не знають куди звернути увагу в медицині? Подивіться краще на мікрорайон «Північний» і на поліклініку на вул. Фабричній, яка обслуговує його мешканців. Ось заклад, який дійсно потребує розширення і переселення. От де потрібне втручання влади. Натомість чиновники знищують міську дитячу стоматологію. І чому вони вважають, що розуміють ситуацію краще, ніж весь медичний персонал і колектив лікарні, який благає міську владу захистити їх?

За словами начальника міського управління охорони здоров’я Віктора Іськіва, звільняти лікарів з дитячої стоматполіклініки ніхто не збирається:

— При об’єднанні умови праці та умови надання медичної допомоги будуть кращі як для працівників закладу, так і для пацієнтів. По-друге, приміщення дитячої поліклініки не має повної інклюзії — наприклад, рентген роблять у підвалі. По-третє, там не забезпечена седація. Це три основних моменти. Оптимізація буде відбуватися за рахунок адміністративного і господарського персоналу. Лікарський склад при цьому не постраждає. Щодо самого приміщення, у ньому можливо організувати амбулаторію ЦПМСД «Центральний»: лікарям не вистачає місця, щоб приймати пацієнтів.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також