Вшанували 76-річчя подвигу Героїв Гурб

1177 0

Ми у соцмережах:

Вшанували 76-річчя подвигу Героїв Гурб

76 років тому в урочищі Гурби на Здолбунівщині у нерівному бою зійшлися вояки УПА та війська радянської окупаційної влади. Це була одна з найбільших битв за участю УПА в історії Другої світової війни.

З цієї нагоди, традиційно, тут відзначили 76-у річницю подвигу Героїв Гурб.

 

- Цьогоріч вшанування були малолюдними у зв’язку з карантином через небезпеку поширення коронавірусної інфекції. Але незважаючи на це, вшанування було не менш урочистим. В головному Храмі Гурбенського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря відбулася Божественна Літургія, а потому панахида за загиблими вояками. Службу очолив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, - розповіла начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк, яка разом з першим заступником голови облради поклала квіти до пам’ятного знаку.

 

 

Історична довідка. 21 квітня 1944 року в урочищі Гурби на півдні Здолбунівського району на Рівненщині відбувся бій південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника-«Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь проти військ НКВД СРСР. Бій охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися становила близько 5 тисяч. Південна група УПА мала 2 батареї гармат та кілька мінометних ланок.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також