Вщипнув — і розслабився

1093 0

Ми у соцмережах:

Вщипнув — і розслабився

Іноді, коли плаваєте, різко і боляче зводить ногу чи руку — це судома. Особливо вона небезпечна, коли людина плаває на глибині.

Такі мимовільні м’язові скорочення зазвичай відбуваються раптово і можуть тривати від кількох секунд до 10-12 хвилин, супроводжуючись як легким посмикуванням, так і нестерпним болем. Якщо кінцівки судомить регулярно двічі-тричі на тиждень або коли частота їх постійно збільшується, треба обов’язково звернутися до лікаря.

Однією з причин раптового виникнення судом у ногах може бути недостатність в організмі калію та магнію. Через це вони частіше дошкуляють саме вночі, коли тіло розслаблене, а кровообіг повільніший. Спричинити судоми може і надмірне фізичне навантаження або перевтома. Судоми в ногах часто відчувають вагітні жінки. Фібрильні судоми виникають за високої температури (39-41 градус). Найчастіше таку реакцію спостерігають у дітей.

Мимовільні скорочення м’язів можуть початися у воді через різкий перепад температури. Наприклад, коли повітря гаряче (28-32 градуси), а вода ще не встигла прогрітися, температура її не перевищує 19-21 градус. У такому разі заходити у водойму треба поступово і краще не запливати далеко від берега.

Якщо виникла судома, можна різко вколоти це місце гострим предметом або сильно вщипнути. Це допомагає швидше розслабити м’язи. Але у жодному разі не можна різко згинати ногу чи руку. Найкраще робити рухи дуже повільно, поступово згинаючи та розгинаючи кінцівки. Тоді судома минеться набагато швидше.
Для профілактики судом потрібно збалансовано харчуватися: їсти більше продуктів із магнієм та калієм. Наприклад, рибу, сухофрукти, картоплю, моркву.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також