Провідні британські спеціалісти в галузі хвороб печінки звернулися нещодавно до уряду країни із закликом — повідомляти про небезпеку алкоголю для здоров’я на етикетках усіх спиртних напоїв. Цей заклик пролунав у ситуації, коли спостерігається тривожна тенденція до збільшення кількості британців, які страждають від захворювань, пов’язаних з вживанням спиртних напоїв.
П’ятсот провідних лікарів країни виступили зі спільною заявою, текст якої був переданий британському уряду. У складі делегації, яка вручила текст уряду, був професор Роджер Уільямс, лікар Джорджа Беста (Бест — колишній гравець «Манчестер Юнайтед», якому в липні 2002 року була зроблена операція з пересадки печінки) Відповідно до офіційних даних Міністерства охорони здоров’я Великобританії, за минулі 30 років кількість смертей у країні, пов’язаних з цирозом печінки, у чоловіків від 45 до 54 років збільшилася в 4 рази, а в жінок — утричі. У молодшій віковій категорії, від 35 до 44 років, кількість смертельних випадків підвищилася у 8 разів у чоловіків і в 7 разів у жінок. Понад чотири тисячі чоловіків і жінок щорічно помирають від хвороб печінки. Лікарі стурбовані небезпечними наслідками звички молодих людей зловживати спиртними напоями. Вони пропонують, щоб на всіх етикетках спиртних напоїв був поміщений такий текст: «Уряд Її Величності попереджає. Цей напій містить N-у кількість алкоголю. Вживання понад 21 одиниці в тиждень для чоловіків і 14 одиниць у тиждень для жінок може зашкодити вашому здоров’ю». (20 одиниць алкоголю у Великобританії = 0,5 літра горілки). Лікар Кристофер Рекорд, лікар-консультант із Ньюкасла, який очолював делегацію, заявив: «Ми маємо намір виграти цей бій, це в інтересах наших пацієнтів, і ми не відступимо, поки не досягнемо своєї мети». Професор Ян Гілмор, представник Королівського медичного коледжу, зазначив: «50% наших пацієнтів, які страждають на цироз печінки, не є алкоголіками. Вони є поміркованими споживачами міцних напоїв, однак у них розвивається хвороба печінки. Люди дуже недооцінюють кількість спиртного, яку вони вживають. Потрібно, щоб на етикетці пляшки було попередження, щоб кожен знав свою норму». Представник Portman Group, яка представляє інтереси індустрії спиртних напоїв, заявив, що його компанія виступає проти письмових попереджень про шкоду алкоголю для здоров’я. «Ми не вважаємо, що попередження про шкоду для здоров’я на етикетках алкогольних напоїв суттєво вплине на поведінку споживачів, — заявила глава компанії Джин Коусінз. — Однак ми можемо закликати усіх виробників спиртних напоїв вказувати на ярликах кількість одиниць алкоголю, що міститься в пляшці». У Великобританії деякі виробники добровільно повідомляють на етикетках пляшок інформацію про одиниці алкоголю, проте якогось єдиного стандарту досі не існує. Представник Міністерства охорони здоров’я заявив: «Ми розробляємо національну стратегію боротьби з алкоголізмом, яка буде затверджена восени. Вона включає комплекс заходів, у тому числі розміщення інформації на ярликах пляшок зі спиртним».