Вступники встановили рекорд. За кількістю поданих заяв

2047 0

Ми у соцмережах:

Вступники встановили рекорд. За кількістю поданих заяв

Цьогоріч, порівняно з минулим роком, кількість випускників шкіл була меншою. Однак за кількістю заяв, поданих на вступ до вищих навчальних закладів, у це важко повірити.

— Торік ми прийняли 3724 заяв від бажаючих навчатись у нашому університеті, — констатує старший технічний спеціаліст РДГУ Світлана Охримчук. — У цьому ж році їх кількість збільшилась майже вдвічі — до 6655. Така ж ситуація і в інших навчальних закладах. Причина зрозуміла — чи не кожен абітурієнт подавав документи не тільки у різні навчальні заклади, а й на різні спеціальності в одному і тому ж університеті. Звичайно, це створювало проблеми для приймальних комісій навчальних закладів. Але, на думку Володимира Василіва, заступника голови приймальної комісії факультету менеджменту НУВГП, більше проблем від такої невизначеності у виборі майбутньої професії матиме сам студент, здобувши такий бажаний диплом про вищу освіту за «все одно якою» спеціальністю. Вихід п.Василів бачить у тому, щоб більше уваги звернути на проведення профорієнтаційних семінарів для старшокласників. Аби не виникало випадків, коли абітурієнту все одно, яку спеціальність здобувати — меліорацію, менеджмент чи мистецтвознавство.

Держава замовила менше Ще однією особливістю цьогорічної вступної кампанії стало те, що на деякі спеціальності зменшилась кількість держзамовлення. Приміром, завжди популярний напрямок «фінанси та кредит» в університеті водного господарства цьогоріч залишився обділений увагою держави. — З 5 місць державного замовлення, які були торік по цій спеціальності, цьогоріч не залишилось жодного, — розповідає Інна Свердлюк, технічний секретар НУВГП. — В результаті конкурс на цю спеціальність, одну з найдорожчих в університеті, був невеликим. Згалом конкурс абітурієнтів цього року значно збільшився, навіть на платну форму навчання. За словами Володимира Василіва, приміром, на 15 бюджетних і 35 платних місць на спеціальність «управління персоналом» до НУВГП надійшло 367 заяв. У результаті на одне місце претендувало 7 осіб. Відбулось скорочення державних замовлень на деякі інші спеціальності, але поряд з цим, вперше на факультеті менеджменту виділили 5 бюджетних місць на спеціальності «організація перевезень та інтегровані плани».

Пільговики — найрейтинговіші? Непросто було цьогоріч обдарованому випускнику з успішно зданими тестами витримувати конкуренцію при вступі на спеціальності за держзамовленням. Бо більш рейтинговими виявлялись абітурієнти-пільговики завдяки своєму статусу. Таких цьогоріч було навіть більше, ніж торік. — Для пільговиків не встановлено ніякої квоти. Мінімальних 124 бали потрібно для зарахування будь-якого пільговика, — говорить Світлана Охрімчук з РДГУ. — А їх в цьому році ще більше, ніж в минулому! Але державні місця не додаються. І отримуємо ситуацію, що діти з високими балами опускаються по рейтингу донизу, а дуже часто навіть відсіюються, бо в першу чергу займають місця пільговики. — На мою думку, пільговикам потрібно встановити конкретну квоту на конкретну спеціальність, — вважає Володимир Василів. — Це суттєво вплине на конкуренцію і не буде відображати таку разючу несправедливість, яку ми бачимо на сьогоднішній день. Наприклад, абітурієнт Тюгаєв набрав найбільшу кількість балів серед усіх, хто подав заяви в університет — 388 з можливих 400. Але в рейтингу на спеціальність «менеджмент» він — лише шостий, оскільки перші 5 місць займають пільгові категорії абітурієнтів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також