Вступників менше, а конкурс такий же

1863 0

Ми у соцмережах:

Вступників менше, а конкурс такий же

Вищі навчальні заклади уже знають обсяг цьогорічного державного замовлення на підготовку фахівців, тож і абітурієнтів біля приймальних комісій стало помітно більше. Щоправда, таких черг, як торік, ніде немає. Державне замовлення цьогоріч зменшилось, але й випускників шкіл менше. Тож конкурс на «державні» місця все одно високий.

Держава замовила журналістів У Національному університеті «Острозька академія» кількість державних місць зменшили на 19% в порівнянні з минулим роком. Проте ректор навчального закладу Ігор Пасічник цим не засмучений: — До нас уже надійшло понад дві з половиною тисячі заяв абітурієнтів. І це тільки перший тиждень вступу. Конкурс у нас доволі високий — на деякі спеціальності 4 і більше людей на одне державне місце претендує. Причому вступники подають сертифікати з високими балами — чимало мають по 200 балів. Це означає, що ми наберемо здібних, талановитих дітей. Щодо державного замовлення, то найбільше таких місць скоротили на спеціальності «релігієзнавство» — на 10. Зате дали десять державних місць на «журналістику», а також на підготовку спеціалістів та магістрів.

”Водник» з міністерством домовиться Обсяг державного замовлення в Національному університеті водного господарства та природокористування (НУВГП) зменшили лише на 6,1%. — Однак державних місць буде більше, - говорить проректор НУВГП Григорій Сапсай. - З огляду на високий конкурс та постійний наплив абітурієнтів ми надсилаємо заяви в Міністерство освіти України з проханням збільшити державне замовлення. Маємо попередню домовленість з міністерством, що наше прохання виконають. Уже зареєстрували близько трьох тисяч заяв абітурієнтів. Є спеціальності, де на одне державне місце претендує 15 осіб, наприклад, «облік і аудит». Щоправда, є й такі, де державного замовлення ще взагалі немає, як-от «управління персоналом» та «економіка праці». Проте, гадаю, вже найближчим часом ситуація зміниться. Нас в цьому підтримує Державне агентство з управління водними ресурсами України, яке теж надсилає відповідні прохання до Міністерства освіти.

Системі «Електронний вступ» не довіряють А ось в Рівненському державному гуманітарному університеті (РДГУ) взагалі немає спеціальностей, на які б не дали державного замовлення. — Нам урізали приблизно по 10 місць на кожній спеціальності, — говорить ректор РДГУ Руслан Постоловський. — Проте конкурс досить високий. Є, наприклад, спеціальності, де лише 60 місць, а заяв прийняли понад 300. Вважаю, за показниками по вступу ми наздоженемо минулорічний результат. Це підтверджують і черги біля дверей приймальних комісій. Хоч збільшили кількість секретарів комісій та комп’ютерів, невеликі черги все одно є. Це через те, що абітурієнти та їхні батьки не довіряють системі «Електронний вступ». Принаймні так вони мені пояснили, коли запитав, чому стоять під дверима, хоч можуть відправляти документи по Інтернету з дому.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також