Вся влада — місцевим громадам!

1793 0

Ми у соцмережах:

Вся влада — місцевим громадам!

Європейський Союз допомагає жителям українських сіл і маленьких міст самостійно вирішувати свої проблеми. Для цього він пропонує допомогу своїх експертів і фінансову підтримку в сумі 13 мільйонів євро. Люди, що беруть участь у проекті ЄС, стають більш відповідальними й приходять до важливого висновку: громадські організації можуть ефективно вирішувати проблеми свого населеного пункту нарівні з місцевими органами влади.

Як ЄС допомагає вирішувати проблеми охорони здоров’я й комунального господарства Завдяки проекту ЄС-ООН колектив районної лікарні з міста Близнюки Харківської області зміг вирішити проблеми своїх пацієнтів. За порадою експертів з Європи тут розмежували первинну, тобто сімейну допомогу, й вторинну — звичний усім стаціонар і поліклініку. Лікарня перетворилася з бюджетної в комунальну установу, в якій місцева влада тепер замовляє медичні послуги (у поліклініці й стаціонарі) і оплачує їх за фактом надання. Сімейна допомога фінансується за рахунок бюджету проекту. «Після такої реорганізації, — ділиться враженнями головлікар Лариса Полікова, — різко зменшилася кількість скарг громадян на якість первинної медичної допомоги. Якщо в 2005 році їх було 20, то в 2009 — усього 8». ”Реформування сфери охорони здоров’я таким шляхом — процес дуже делікатний, — уточнює голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра. — Адже, на відміну від більшості країн ЄС, Україна декларує безкоштовне медобслуговування. Використовуваний у цьому проекті підхід є новаторським: він раціоналізує цю сферу й заощаджує гроші, які можна буде інвестувати в поліпшення якості медичної допомоги. І це все — без внесення змін у Конституцію й інші закони».

Проблеми — наші, рішення — загальні Спільний проект ЄС і ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» стартував у вересні 2007 року. «Його мета — навчити мешканців сіл і маленьких міст самим вирішувати свої проблеми, не очікуючи допомоги від держави, — розповідає Ганна Яцюк, фахівець проекту з питань моніторингу й зв’язків із громадськістю. — Показово, що пріоритети для місцевих проектів люди вибирали самі, тому всі ініціативи цілком конкретні. Більшість учасників впроваджують енергозберігаючі технології в сільських школах, дитячих садах і медичних установах, ремонтують амбулаторії, закуповують медичне устаткування й удосконалюють системи водопостачання, а комусь досить купити новий автобус для місцевої школи». Середня вартість одного місцевого проекту становить близько 144 тисяч гривень. Однак фінансовий внесок ЄС і ООН у них становить тільки половину (загальний бюджет цього проекту ЄС-ООН — 13,3 млн. євро). За два роки європейці виділили Україні на проекти 48 млн. гривень, ще 45% засобів виділяється із сільських або міських бюджетів. Інші 5% бюджету ентузіасти збирають самі або залучають до проектів приватних спонсорів. ЄС і ООН вручають також і міні-гранти для реалізації ініціатив громад. Сума, щоправда, становить усього 7300 євро, але є непоганою підмогою для початку.

Люди стають більш відповідальними Старший менеджер програм розвитку ООН Оксана Ремига зауважує: «Спочатку мешканці сіл і маленьких міст поставилися до нашого проекту з недовірою. Але незабаром українці побачили: те, що пропонують їм європейські експерти, працює! Місцеві люди почали активно долучатися до реалізації проекту». За два роки бажання взяти участь у проекті ЄС-ООН виявили близько тисячі громад з 24 областей України й Криму, із сіл і містечок, в яких живе не більше 10 тисяч людей. Стартувало 400 місцевих проектів, ще 300 затверджено. Передбачається, що до лютого 2011 року, на момент закінчення проекту, своїми успіхами зможуть похвалитися всі учасники. Найважливішим результатом цієї роботи європейські експерти вважають зміну ставлення людей в Україні до способів вирішення своїх проблем, подолання соціальної пасивності в невеликих віддалених громадах і впровадження раціонального самоврядування. Саме на це й був розрахований проект ЄС-ООН.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також