Яблучний Спас: історія, традиції, прикмети і заборони

2124 0

Ми у соцмережах:

Яблучний Спас: історія, традиції, прикмети і заборони

19 серпня – Преображення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, народна назва - Другий, або Яблучний Спас

  Преображення Господнє – одне з 12 головних свят церковного календаря.

Це велике християнське свято, присвячене події явлення Божественної величі та слави Ісуса Христа перед трьома учнями під час молитви, коли апостоли Петро, Яків та Іоанн разом зі своїм Учителем Ісусом Христом піднялися на гору Фавор.

Там Ісус Христос преобразився – Його обличчя засяяло, наче сонце, а одяг зробився білосніжним і сяючим як денне світло.

 Це свято нагадує, що кожен християнин має прагнути до власного преображення, осяяння світлом подібно до Христа, адже людина створена за образом і подобою Божою.

 Священнослужителі цього дня одягають білі одежі, що символізують те світло, яке побачили апостоли.

 За давнім звичаєм, у храмах на Спаса освячують плоди нового урожаю – яблука, груші, сливи, виноград.

До церкви також несуть святити квіти й мак, які потім кладуть за іконами, де вони зберігаються до весни.

 Для господарів свято знаменує завершення жнив і закінчення літа.

Здавна вважається, що до Преображення не можна їсти яблука, поки їх не освятять у церкві. Особливо ця заборона стосується матерів, чиї діти померли в дитинстві. Кажуть, Богородиця в це свято роздає всім діткам, чиї мами дотримувалися заборони, золоті яблука, а іншим малюкам не дає нічого, тому вони плачуть.

Цього дня не можна вишивати, в’язати, будувати, прибирати, прати. Люди вірили, якщо в Яблучний Спас виконувати важку роботу, то до кінця життя доведеться сльози лити.

На Яблучний Спас випадає Успенський піст. З нагоди свята допускається вживання риби і трохи вина. Святковими стравами на Яблучного Спаса є печені яблука з медом, пироги та штруделі з яблучною начинкою, узвар та ін.

За повір'ями, яблука на Спаса гаділені особливою силою, вони зцілюють від хвороб і здійснюють бажання. Так, наші предки вірили, якщо шматочок яблука вмочити в мед і з'їсти, то мрія здійсниться.

У свято Спаса не можна сваритися, лаятися і бажати комусь зла. Вважається що неприємності, які побажаєте іншій людині в цей день, повернуться до вас сторицею.

Не можна цього дня одружуватися, як і в інші дні Успенського посту, не можна, – це вважається великим гріхом. Інакше молоді ніколи не будуть щасливими.

За давнім повір’ям, у день Яблучного Спаса в жодному разі не можна завдавати шкоди живим істотам, навіть комахам (мухам і комарам). За прикметами, якщо в день свята вам на руку (плече або зап’ястя) тричі сяде мушка, можна очікувати щастя в найближчі дні.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також