Ягоди та фрукти перед заморожуванням потрібно ретельно вимити й бажано — висушити. Після розморожування помити їх буде неможливо і доведеться або викинути, або вживати брудні.
Харчова плівка для заморожування не підходить. Найоптимальніше — спеціальні контейнери або вакуумні пакети. Найважливіше, щоб ємність щільно закривалася, оскільки навіть при низьких температурах в морозильній камері запахи можуть змішуватися. Плівка від морозу рветься. Не забувайте про наклейки з датою заморозки.
Персики та абрикоси у свіжому вигляді заморожувати не рекомендується — вони потемніють. Найкраще — розділити на половинки, викласти в пластиковий контейнер і залити сиропом (200 г цукру на 1 л води).
Яблука теж не варто заморожувати у свіжому вигляді. Перетворіть яблука на пюре, а потім помістіть у морозильну камеру.
Якщо у вашій морозильній камері є функція швидкого заморожування — скористайтеся нею обов’язково. Чим швидше ягоди будуть заморожені, тим краще вони збережуться, кращою буде їхня структура і менше кристалів льоду.
Не варто морозити фрукти великими порціями — це незручно для використання взимку. Великі пакети доведеться розморожувати та заморожувати кілька разів. А це призведе до втрати смаку і структури. Робіть порційні пакети або контейнери — на один раз.
Цукор при заморожуванні використовувати можна — наприклад, для полуниці. Але потрібно ягоди вимити, видалити плодоніжки. Скласти трохи ягід у великий посуд, додати цукор і перемішати. Коли полуниця почне виділяти сік, перекласти її в пластиковий контейнер, в якому будете заморожувати.
1. Заморожуйте тільки свіжі фрукти і ягоди. Вони не повинні бути м’якими або з ушкодженнями.
2. Заморожуйте в тому вигляді, в якому будете використовувати — у вигляді пюре, половинками, цілими, натертими.
3. Температура повинна бути – 18°С. В таких умовах фрукти можна зберігати 12 місяців.
4. Заморожуйте сезонні продукти, які взимку купити неможливо або вони коштують дуже дорого.
5. З вишні, черешні завжди виймайте кісточки перед заморожуванням.
6. Суницю, малину, смородину — краще зберігати в контейнерах або заморожувати після подрібнення в блендері.