Як ділиться приватизована квартира

3850 0

Ми у соцмережах:

Як ділиться приватизована квартира

У випадку розлучення найбільше проблем виникає при розподілі житла. Здавалось би тут все ясно, адже закон чітко говорить: все спільно нажите майно ділиться навпіл. Але існує перелік нюансів, через які один із членів подружжя може втратити право власності на частку у спільному майні. Власне, якщо ви не бажаєте стикатися в подальшому з подібними проблемами, пропонуємо купити квартиру у Львові, Рівному чи інших містах України прямо зараз, ще до одруження. 

Поділ приватизованої квартири

Під поділом приватизованої квартири юристи розуміють виділення часток житла із наступним поділом особового рахунку. Давайте спробуємо відповісти на запитання як ділиться приватизована квартира більш конкретно.

 ♦ Якщо ви приватизували квартиру, перебуваючи в шлюбі, власниками майна стає подружжя. При цьому (в багатокімнатних квартирах) суд закріплює за кожним із подружжя певні кімнати, а місця загального користування (коридор, санвузол, кухня) залишаються у спільному користуванні;

При розподілі однокімнатної квартири, яка була приватизована подружжям, за колишньою дружиною і чоловіком закріплюють певні частини кімнати, проте вся квартира залишається у спільній власності.

♦ Більш складна ситуація виникає, коли квартира була приватизована в шлюбі, але тільки одним із членів подружжя (наприклад, чоловіком). В цьому випадку, після розлучення він має повне право продати квартиру, не питаючи дозволу колишньої дружини. Разом з тим, колишня дружина і діти також мають повне право користуватися житлом. В цьому разі може виникнути конфліктна ситуація (особливо, коли в сім’ї є неповнолітні діти). Ми би не радили звертати увагу на таке житло, тим більше ви можете купити квартиру на Сихові, яка буде юридично чистою і перебуватиме у вашій повній власності;

♦ Ще одна ситуація: квартиру було приватизовано (наприклад дружиною) до того, як в ній зареєструвався чоловік. В цьому випадку всі інші члени сім’ї, що не мають права власності на це житло, але зареєстровані в квартирі, після розлучення втрачають право користування. Єдиний нюанс - неповнолітні діти, яким необхідно виділити частки в цій квартирі: їм не може бути відмовлено в праві на житло.

Доволі часто виникає ситуація, коли один із членів подружжя не бажає мирно йти на угоду про розподіл житла. В такому разі це питання вирішується в суді. Також через суд проходить процес розподілу квартири, якщо в подружжя є неповнолітні діти. Розподіл житлової площі в квартирі оформляється окремим, нотаріально завіреним, договором. Як і інші подібні угоди, цей договір реєструється в органах юстиції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також