Як економити на послугах маркетингу за допомогою фрілансерів

533 0

Ми у соцмережах:

Як економити на послугах маркетингу за допомогою фрілансерів

Фріланс — унікальний спосіб діяльності, який передбачає віддалену роботу фахівців різних професій. Спочатку працювати поза офісом почали айтішники, які могли розробляти програми в домашніх умовах, обмінюючись необхідною інформацією з колегами за допомогою чатів та корпоративних сайтів. Але сьогодні завдяки розвитку інтернет-сфери віддалено можуть працювати фахівці левової частки професій, зокрема й маркетологи.

У чому вигоди фрілансу для власників бізнесу? Постійні співробітники сфокусовані на довгострокових завданнях та перспективах, в той час як фрілансери націлені на пошук швидких рішень конкретних проблем та завдань. При цьому кваліфікація фрілансерів часто навіть вище, ніж у штатних працівників, адже вони, в першу чергу, спрямовані не на просиджування своїх робочих годин в офісному кріслі, а безпосередньо на реалізацію проєктів, оскільки від цього безпосередньо залежить їх заробіток.

Для того, щоб знайти гарного спеціаліста з маркетингу, слід розуміти, яким чином працює ця сфера. Базові знання в цій темі можна отримати з освітнього курсу від проєкту «Школа бізнесу Нова пошта». На сайті https://online.novaposhta.education/ початківці та вже досвідчені підприємці можуть записатися на онлайн-інтенсив з 7 модулів, одним з яких є маркетинг.

Ситуація з ринком фрілансу в Україні

Ринок фрілансу в Україні — це молодий та швидкоростучий напрямок. За неофіційними даними, кількість фрілансерів в нашій країні у 2020 році збільшилася майже до 5 млн чоловік. Для порівняння, в 2017 році цей показник становив трохи більше 1.5 млн, а в 2014 — менше 1 млн людей.

На цю тенденцію впливає одразу кілька факторів. Серед них — тренд на швидке вирішення вузькопрофільних завдань. Ще одним приводом для швидкісного зростання стала криза через пандемію коронавірусу: багатьох українських співробітників перевели на віддалену роботу, частина з них втратила постійний заробіток та змушена була вийти на ринок фрілансу, і маркетологи тут не є винятком.

За останні 2–3 роки поширеними стали послуги аутсорсингу бізнесу позаштатними спеціалістами, що дозволяє непогано заощаджувати на різних бізнес-процесах. За офіційними даними, найбільше за усіх серед фрілансерів за 2020 рік разом з IT якраз стало маркетологів.

Які ризики існують при роботі з маркетологами-фрілансерами

Незважаючи на зростання ринку фрілансу в Україні, більшість замовників — власники бізнесу або керівники в компаніях — з обережністю ставляться до позаштатних співробітників. Серед найпопулярніших заперечень проти роботи з фрілансерами називають страх втратити гроші: виконавець забере оплату та не здасть проєкт. Такі ризики дійсно існують, якщо співпрацювати з безвідповідальними та маловідомими виконавцями, про яких практично немає ніякої інформації.

Щоб убезпечити себе від фінансових втрат та інших проблем, можна скористатися спеціалізованими фріланс-біржами. В такому випадку замовник оплачує послугу до її виконання — гроші «заморожуються» до моменту, коли робота не буде прийнята та відзначена як виконана. При цьому всі суперечливі моменти, які можуть з'являтись при виконанні замовлення, вирішуються за допомогою арбітражу. Арбітри вивчають умови співпраці, допомагають сторонам дійти згоди та досягти результату, який задовольнить як покупця, так і продавця.

Ще один ризик ринку фрілансу — складність пошуку висококваліфікованого виконавця. Замовники побоюються, що віддалений співробітник-маркетолог зірве терміни або виконає роботу погано. Це може обернутися серйозними проблемами для власників бізнесу. Щоб цього уникнути, краще шукати підрядників також на спеціалізованих біржах, де видно рейтинг фахівців та їх реальні портфоліо.

Розібратися в тонкощах роботи з підлеглими вам допоможуть тренери проєкту «Школа бізнесу Нова пошта». В тематичному модулі «Люди» лектори онлайн-інтенсиву розкажуть, як шукати та відбирати правильних людей в свою бізнес-команду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також