Як Гонтарєва вчинить з Приватбанком

1479 0

Ми у соцмережах:

Як Гонтарєва вчинить з Приватбанком

Чи ризикне НБУ визнати неплатоспроможним найбільший банк країни — питання, яким сьогодні задається вся Україна

Гонтарєва

Валерія Гонтарєва
Доля найбільшої в країні фінустанови — Приватбанку — останнім часом стала предметом обговорення. А після скандалу з Геннадієм Корбаном — давнім діловим партнером Ігоря Коломойського, на ринку поповзли найпохмуріші чутки. Дійшло до того, що клієнти Приватбанку почали отримувати смс-повідомлення, в яких стверджувалося, що банк з дня на день націоналізують. І хоча в Приваті стверджують, що все це — лише підступи злостивців, у кожному жарті є тільки частка жарту. "ДС" спробувала розібратися, які сценарії можуть очікувати найбільший банк країни найближчим часом.

Сценарій №1: Залишити все як є

Справи Приватбанку давно йдуть не блискуче. Відповідно до звітності за третій квартал, на початок жовтня фінустанова порушила відразу кілька важливих нормативів. Наприклад, норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами становив 45,23%. Це в 4,5 раза більше, ніж встановлений НБУ показник — 10%. По суті, це означає, що велика частина кредитного портфеля банку — інсайдерські кредити (позики компаніям, які так чи інакше пов'язані з бізнесом так званої ФПГ "Приват"). Правда, як наголошується в роз'ясненнях до звітності банку, це пов'язано не з видачею нових кредитів, а лише тимчасовим перерозподілом кредитної заборгованості в рамках портфеля банку. Один з найважливіших — норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу — "Приват" дотримується лише з великою натяжкою. На початок жовтня він становив 9,93% замість встановленого НБУ мінімуму в 10% (показник показує, чи може банк своєчасно виконати зобов'язання перед вкладниками). Щоправда, у банку знову-таки наполягають, що адекватність капіталу становить 11,08%. Просто субординований борг у розмірі $120 млн., який повинен бути включений в регулятивний капітал, все ще перебуває на реєстрації в Національному банку. Карати банк за порушення НБУ поки не стане. По-перше, ще з лютого діє постанова регулятора, згідно з якою фінустанови можуть безкарно порушувати нормативи у зв'язку з війною, девальвацією та економічною кризою. По-друге, дуже вже потужною махиною є Приват, щоб втручатися в його діяльність грубо. "Враховуючи нинішню політичну кон'юнктуру, Приватбанк став фактично заручником Ігоря Коломойського. Для нього банк — потужний важіль тиску на владу, за допомогою якого він періодично шантажує уряд", — вважає один із співрозмовників "ДС". Станом на 11 жовтня кошти населення в Приватбанку становили 121 500 000 000 грн. Так що маніпулювати справді є чим. Але ось припис наростити капітал Приватбанк точно незабаром отримає. Ще на початку жовтня в інтерв'ю ЗМІ голова правління банку Олександр Дубілет повідомив, що за результатами стрес-тесту НБУ вимагає докапіталізувати фінустанову на 8 млрд. грн. Правда, він тут же підкреслив, що в банку не згодні з такою оцінкою і "проводять консультації з НБУ з цього приводу". Чим закінчаться переговори — повинно бути відомо до кінця листопада. У цей термін глава НБУ Валерія Гонтарєва пообіцяла закінчити стрес-тестування першої двадцятки найбільших українських банків. За інформацією джерела, близького до НБУ, дефіцит капіталу в Приватбанку в рази більший від названої суми. "Але враховуючи політичну складову, Коломойський може і не погодитися інвестувати велику суму", — вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Побічно про це свідчить і заява Дубілета. Ось на цей випадок державі справді варто розробити план "В".

Сценарій №2: Визнати неплатоспроможним

Банкрутити і ліквідувати Privat, скоріше за все, не хоче ні його акціонер, ні уряд. По-перше, визнання такого гіганта неплатоспроможним викличе паніку серед населення, вб'є довіру до банків і в прямому сенсі слова поховає банківську систему. По-друге, постраждає економіка країни в цілому. За приблизними оцінками, сума депозитів фізосіб, гарантованих державою, становить в Приватбанку 75-80 млрд. грн. Це непідйомний тягар для Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), який навіть борги Дельта Банку (16 млрд. грн.) виплачує населенню з великим скрипом. За даними ФГВФО, на 1 жовтня в ньому було всього 22 030 000 000 грн. Причому, значну частину цієї суми фонд позичив у Національного банку. Для порівняння: на 1 вересня 2015 року з зобов'язаннями 56 неплатоспроможних банків ФГВФО виплатив 47 млрд. грн. Навіть ця "скромна" сума, випліскуючись на ринок, постійно тисне на курс гривні й розганяє інфляцію. Якщо ж "надрукувати" і роздати людям 80 млрд. грн., наслідки будуть справді катастрофічними. По-третє, НБУ видав Привату десятки мільярдів рефінансування. Визнати банк неплатоспроможним — це означає поставити хрест на надії повернути ці кошти.

Сценарій №3: Націоналізувати і "злити" з Ощадбанком

"Формально держава може націоналізувати будь-який системний банк, в якому знаходиться понад 2% від усіх депозитів населення", — говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Але і цей сценарій невигідний Мінфіну, оскільки також вимагає величезних витрат. А бюджет на наступний рік і без того ледь вдасться звести з показником дефіциту, на якому наполягає МВФ. "До того ж, Мінфін досі не може продати жоден з банків, націоналізованих ще в 2009 році. Тому отримати на руки у повну власність ще один банк, який є системоутворюючим, держава навряд чи захоче. Як один з варіантів, можлива передача частини пакета акцій державі. Це не буде критично для банку такого рівня і не позначиться на його діяльності та виконанні зобов'язань перед кредиторами", — вважає директор фінансового департаменту рейтингового агентства IBI Rating Анна Апостолова. Ще один екстремальний сценарій, який допускають експерти, — переуступка прав вимоги за активами і пасивами Приватбанку державному Ощадбанку. І все ж такий варіант не є таким вже неймовірним і, очевидно, передбачений заздалегідь. "Сума докапіталізації банківської системи України в програмі МВФ закладена з великим запасом. І цей запас робили під Приватбанк, неофіційно, звичайно", — зазначає керівник проекту "Успішна країна", економіст Андрія Блінов. Згідно з меморандумом МВФ, уряд може випустити облігації для рекапіталізації банків і фінансування Фонду гарантування вкладів фізосіб на суму 152 млрд. грн. Станом на 3 листопада портфель держпаперів у власності НБУ зріс до 52,7 млрд. грн. "А значить, в запасі залишається ще 100 млрд. грн., яких, теоретично, цілком вистачить для докапіталізації Приватбанку за державний рахунок", — відзначає Блінов. Звичайно, якщо Мінфін буде готовий ризикнути і західні кредитори дадуть згоду на таку операцію. Хоча в повному обсязі така сума, можливо, не буде потрібна. За оцінками експертів, докапіталізація Приватбанку обійдеться державі "всього лише" в 25 млрд. грн.
"Ділова столиця".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також