Насамперед з капелюшків сухих (!) маслюків потрібно зняти плівку — це прибере властиву їм гірчинку, а якщо ви збираєтеся варити суп, то не дасть йому перетворитися на «клей». Якщо маслюки будуть вологими, зробити це буде важче.
А щоб відмити руки від чорно-коричневого бруду, потрібно потримати їх 5 хв. у розчині води з оцтом (3:1). Потім додати 2 ч. л. соди і за допомогою жорсткої губки (або пемзи) остаточно відмити забруднення. Замість оцту можна взяти лимонну кислоту (1 ч. л. на склянку води) або обробити пальці шматочком лимона. Але головне — пам’ятайте, що після чищення грибів не можна мити руки з милом: воно є своєрідним проявником і закріплювачем нальоту.