Як літак опинився біля траси у Дубні

14746 0

Ми у соцмережах:

Як літак опинився біля траси у Дубні

На в’їзді у Дубно десятиліттями стоїть на постаменті, руйнуючись, літак-пам’ятник. Відомо, що встановлений він на честь пілота Іванова, який у перший день війни 22 червня 1941 року здійснив повітряний таран ворожого літака і загинув біля Дубна. Але цікава й історія самого літака — про те, як він опинився у Дубні.

Про це розповіла Єва Філіпович, директорка музею Національного університету водного господарства та природокористування в Рівному:

Із 1959 по 1962 рік з Києва до Рівного переводили Інститут інженерів водного господарства (теперішній НУВГП) разом з майном та обладнанням. Серед іншого перевозили і матеріальну базу військової кафедри. Проте на новому місці ніде було її розмістити. Тож частково майно змушені були пороздавати різним навчальним закладам та установам. А іншу частину, в тому числі реактивний літак МІГ-15, залишили. До слова, його подарували начальнику військової кафедри тодішнього інституту генерал-майору авіації Волкову військові авіатори.

Два з половиною роки МІГ-15 з демонтованими крилами простояв на майданчику — там, де зараз знаходяться гаражі НУВГП. Вряди-годи сюди для наочної демонстрації приводили студентів, які вивчали будівництво літаків. Проте через ліквідацію самої військової кафедри при інституті з літаком довелося попрощатися. Його передали в Дубно, де вже з приладнаними крильми встановили на постаменті при в’їзді в місто, щоб вшанувати пам’ять льотчика-героя Іванова. Там він стоїть і донині.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також