Як пережити нашестя тополиного пуху

1152 0

Ми у соцмережах:

Як пережити нашестя тополиного пуху

Багато людей скаржаться на алергію, яку викликає пух тополі. Але насправді ніякої алергії на тополиний пух не існує. Тополя вбирає 70 відсотків вуличного пилу і бруду, та алергетик з неї слабший, ніж амброзія, полин чи навіть береза. Натомість існує алергія на пилок, що переноситься цим пухом. Можливі винуватці алергії в цей період — пилок злакових трав та хвойних дерев.

Основні симптоми алергії: сльозоточивість, припухлість повік, почервоніння очей, відчуття «піщинок в оці», непереносимість яскравого світла; закладеність і свербіж у носі, чхання, нежить; висипка на шкірі, дертя в горлі, важке дихання. Позбутися сезонної алергії практично неможливо. Але можна і потрібно постаратись максимально уникнути сильного прояву її симптомів. Насамперед рекомендується заздалегідь, ще до сезону цвітіння, здати аналізи на виявлення алергену. Тоді профілактика і лікування будуть найбільш ефективними. В період цвітіння для зняття симптомів використовують спеціальні спреї, пігулки, інгалятори, мазі. Найбільш поширені ліки — так звані антигістамінні препарати. Застосовують препарати першого покоління, відомі ще нашим бабусям, — супрастин, димедрол. Але все частіше використовують і нові, більш ефективні — лоратадин, цетиризин, фексофенадин, ебастин, кестин. Але самостійно «призначати» препарат не можна, це повинен зробити лікар. Чи можна вберегтись від алергії, не вживаючи ліків? Постарайтесь на період цвітіння «вашого» алергену виїхати в ті місця, де він уже закінчився. Потрібно менше в цей час бувати на вулиці, особливо у суху вітряну погоду — більше гуляйте під час та після дощу. Щодня робіть у квартирі вологе прибирання, на ніч провітрюйте, натягнувши на вікно марлю. Прийшовши з вулиці, слід вмитись і промити ніс і носоглотку водою або спреєм на основі морської води, які є в аптеках. Лікарі помітили, що загострюються симптоми сезонної алергії при вживанні продуктів, у складі яких є рослинні компоненти. Якщо у вас є реакція на пилок злакових трав, обмежте вживання хліба та хлібобулочних виробів, виробів з борошна, геркулесу, кави, копченої ковбаси. При алергії на пилок бур’янів не варто їсти диню, насіння соняшнику, халву, кавуни, кабачки, баклажани, а також вживати майонез, гірчицю, олію. При алергії на гриби-мікроорганізми не варто включати в раціон дріжджове тісто, квашену капусту, квас, сир, цукор.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також