Як підприємці хочуть нажитися на Конституції

1797 4

Ми у соцмережах:

Як підприємці хочуть нажитися на Конституції

Остання сесія Рівненської міської ради запам’ятається рівнянам надовго. Спершу всіх повеселив депутат і новоспечений блогер, який прийшов на засідання у чорній, але прозорій пов’язці. Це ніби мало продемонструвати, що місцеві чиновники воліють не помічати проблем. Далі були традиційні міжфракційні перепалки. Але виступ активістів з ринку “Моріон” остаточно довів ситуацію до абсурду. Навіть досвідчені політики розгублено кліпали очима і ніяк не могли зрозуміти суть озвученого прохання, не кажучи вже про інших присутніх у залі.

Такий собі Сергій Яганов розпочав свій виступ перед депутатами з того, що Українська СРСР передала нам усім у спадок майно, зокрема надра, будівлі, газ і електроенергію. І воно ніби є, але на громадян не записане.

Далі цікавіше: виступаючий практично звинуватив міську раду у тому, що, буцімто, розпоряджається всім згаданим майном незаконно, а зібрані ним документи свідчать, що від самого початку міська рада зареєстрована з порушеннями законодавства. Тож і не може віддавати те чи інше майно громади в оренду чи на приватизацію.

Відео з сесії:

Погодьтесь, заява серйозна, тим більше, що раніше повноваження міської ради ніхто сумніву не піддавав. Тільки до чого тут багатства, якими ніби незаконно розпоряджається міська рада? Тим більше, до чого тут електроенергія?

Відповідь на ці запитання нам вдалося знайти на ринку, де пан Яганов з дружиною торгують ковбасними виробами. Нещодавно саме цих підприємців упіймали на тому, що вони самовільно під’єднали до електромережі розташований тут кіоск. Законом такі дії однозначно трактуються як крадіжка електроенергії і караються позбавленням волі на термін до трьох років.

У спілкуванні з представниками поліції та адміністрації ринку свої дії подружжя підприємців пояснило просто: оскільки громадяни України, за Конституцією, є власниками всіх національних багатств, то і електроенергією вони збираються користуватися безкоштовно.

Відео спілкування з поліцією:

За словами юриста малого приватного підприємства “Моріон” Мирослава Савонюка, таку ж “відмазку” згадані підприємці використовують, коли мова заходить про потребу сплачувати за оренду торгових місць.

Більше як півроку згадані активісти блокують роботу ринку, бо вважають, що на підставі тієї ж таки Конституції можуть вільно вибирати будь-яку земельну ділянку і користуватися нею на власний розсуд, не підписуючи жодних договорів та не сплачуючи жодної копійки за оренду.

При цьому підприємці відкрито заявляють, що, на їхню думку, ніякого ринку тут взагалі не існує, адже міська рада, яка погодила його розташування та надала відповідні дозволи, сама створена незаконно. Вочевидь, саме про це активісти і прийшли повідомити міському голові і депутатам.

Цікаво, що Господарський суд Рівненської області за позовом МПП “Моріон” зобов’язав згаданого Сергія Яганова покинути територію ринку і демонтувати розташований там кіоск підприємця. Відчуваючи свій програш, пан Сергій влаштував у суді істерику і заявив, що не визнає повноважень суду. Як наслідок, схвильованого підприємця з зали виводила охорона, а на додачу довелось заплатити штраф за неповагу до суду.

Відео з суду:

Отже, ні адміністрації ринку, ні суду, ні повноважень міського голови і депутатів пан Яганов не визнає. Продовжуючи протиправно здійснювати торгівлю і безоплатно користуватися електроенергією. Це, мовляв, йому дозволяє Конституція України. 

Алеякщо всі ми, громадяни України, є власниками національного багатства, то чому ковбасу у кіоску Сергія Яганова ми з вами все ж маємо купувати, а не можемо взяти безкоштовно? Чи ковбаса не належить до категорії національних багатств, власниками яких є всі ми? Чи справа таки не у Конституції, а звичайному бажанні швидкої наживи?

Ольга КОВАЛЬЧУК. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також