Як «підставили» Ганну Чайку

9379 0

Ми у соцмережах:

Як «підставили» Ганну Чайку

Відбулося останнє засідання суду у справі головного лікаря міського пологового будинку Ганни Чайки. Її було визнано винною в отриманні хабара у значних розмірах та засуджено до п’яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на три роки. Коли дивитися на справу неупереджено, то сумнівів у тому, що відомого у місті лікаря елементарно «підставили», не виникає жодних. Та чи захоче немолода вже людина відстоювати свою невинність через суд після чотирьох місяців перебування у в’язниці? Чи, може, вважатиме за краще подякувати долі, що не посадили, і тихо звільнить своє робоче місце для когось іншого?

Після кількох судових засідань та винесення вироку картина «злочину» Ганни Чайки виглядає так. До неї у кабінет зайшла людина, яка співпрацювала з міліцією, і дала їй мічені гроші. Ганна Чайка ці гроші взяла, що і було зафіксовано підготовленою заздалегідь апаратурою. Довести факт вимагання головним лікарем грошей від «потерпілої» у суді не вдалося. Більше того, у ході суду виявилосяё що двоє «свідків» елементарно збрехали під тиском міліції. Той факт, що засуджена плуталась у своїх свідченнях, навряд чи є переконливим. І ось чому. Гроші у наших лікувальних закладах дають усі й усім. Немає, мабуть, серед наших читачів людини, яка хоча б один раз за останні двадцять років не дала грошей лікарю. І винні у цьому не ми і не лікарі, а держава, яка усі ці двадцять років платить медикам жебрацьку зарплатню і робить вигляд, що не бачить, як наша медицина вже давно перейшла на «самофінансування». Технічно засудити «за отримання хабара» можна будь-якого лікаря, досить принести йому мічені гроші і мати за спиною наряд міліції. Ніхто не стверджує, що Ганна Чайка ніколи і ні в кого не брала грошей. Напевно що брала, так само як і усі без винятку (!) її колеги. Припущення про те, хто з них брав «чесно», а хто «вимагав», перебувають за межами правового поля. Зрозуміло, що лікаря навмисне «підставили» за допомогою людини, яка і раніше надавала міліції подібні «послуги». Про це свідчить і утримання Ганни Чайки, яка має справжні (!) проблеми із здоров’ям, у слідчому ізоляторі упродовж усього слідства. Вона що, до Швейцарії могла втекти від наших об’єктивних і неупереджених суду і слідства? Нам невідомо, кому саме було потрібно підставляти головного лікаря пологового будинку, але слід визнати, задум було цілком виконано. Деморалізована після чотирьох місяців ув’язнення Ганна Чайка навряд чи буде активно боротися за відновлення свого чесного імені і поновлення на своїй посаді. Саме це комусь і було потрібно. Можливо, що усе виявиться не так, і зловмисників, які організували затримання і засудження Ганни Чайки, буде знайдено і покарано. У разі, коли це станеться, ми про це напишемо. Не станеться — напишемо теж. З останнього слова Ганни Чайки у суді перед винесенням вироку: — Я ніколи не переслідувала мети особливо збагатитися. Усе, що в мене є, це чесно зароблені гроші. Я ніколи не зловживала своїм службовим становищем. Те, що я дозволила собі взяти ці гроші, точніше, залишити їх у себе в кабінеті і не відмовилася від них, це є осудним. Це визнаю і каюся. Прошу суд врахувати моє щире каяття і зважити на мій вік і на те, що мною зроблено для міста. Прошу не карати мене суворо й не позбавляти волі, оскільки моє здоров’я за час перебування у СІЗО значно погіршилося, і постає питання стаціонарного лікування, щоб вижити.

Коментарі Олександр Журавльов, адвокат: — Я не знаю, чи задоволена вироком суду моя підзахисна. Це потрібно питати в неї. Я ж вироком не задоволений, оскільки просив суд виправдати пані Чайку. Тому рішення суду буду оскаржувати в апеляції. Чи оскаржуватиме вирок прокуратура — я не знаю. Не виключено, що буде, оскільки вони вимагали іншу міру покарання. Що стосується окремої ухвали суду щодо свідків, то, на мою думку, це повна нісенітниця. Дівчата в суді зізналися, що давали свідчення під тиском правоохоронців. Розповіли, що їх змусили свідчити проти моєї підзахисної. Я сподіваюся, що прокуратура розбереться в цій ситуації і не стане їх притягувати до кримінальної відповідальності. Михайло Стичишин, начальник міського управління охорони здоров’я: — Після затримання Ганни Чайки її було тимчасово відсторонено від виконання службових обов’язків. Про вирок суду я дізнався з місцевих ЗМІ. Жодних документів, які підтверджували б це рішення суду, до нас в управління ще не надходило. Спочатку варто дочекатись, поки мине 15-денний термін на оскарження цього вироку. Не виключено, що він буде оскаржений в апеляції. Рішення про те, чи буде пані Чайка далі працювати на посаді головного лікаря пологового будинку, прийматимемо виходячи з того, яким буде остаточне рішення суду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також