Як повернути нюх та смак після COVID-19

10888 0

Ми у соцмережах:

Як повернути нюх та смак після COVID-19

Нюх і смакові рецептори після одужання від COVID-19 повернуться протягом одного-двох тижнів, але на повне відновлення знадобиться майже рік.

 

Про це на своїй сторінці у Facebook написала колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Універсальної та науково обґрунтованих порад щодо повернення нюху після хвороби поки не існує. Однак Супрун дала рекомендації, як прискорити регенерацію.

Більшість людей, які втратили нюх через COVID-19, відновлюють його частково або повністю уже на 1-2-й тиждень хвороби. Тож жодних втручань робити не варто.

 Рекомендовано застосовувати назальні кортикостероїди (краплі для носа, які мають протизапальну дію) для тих пацієнтів, які мають втрату нюху понад два тижні.

Для відновлення нюху потрібно зайнятися тренуваннями, щоб знову відчувати запахи. Так, потрібно з певною періодичністю і протягом тривалого періоду нюхати різні ефірні олії (окремо або в упаковках із кількома ароматами), щоб спонукати сенсорну реакцію організму.

Для відновлення смаку можна спробувати додавати в їжу більше спецій. Також може допомогти вживання більш кислої, гіркої або солодкої їжі.

Уляна Супрун зазначила, що втрата нюху проявляється більш ніж у половини заражених COVID-19. Вона пояснила, що людина може перестати відчувати запахи раптово, до того ж ніс може бути не закладений і не буде нежитю.

Супрун наголосила, що після втрати нюху та смаку людина починає набагато менше їсти, що під час хвороби ще більше ослаблює організм.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також