Як поводитися, якщо вашу квартиру грабують?

5555 0

Ми у соцмережах:

Як поводитися, якщо вашу квартиру грабують?

Відчуття безпеки не виникає в нас часом навіть у власній квартирі, а міліцейські зведення нагадують хронікові бойових дій. Що робити, якщо у вашу квартиру намагається потрапити невідома вам людина?

Пастка для домушника Якщо підійшовши до власної квартири, ви знайдете відчиненими вхідні двері, в жодному разі не заходьте всередину! Переконайтеся спочатку, чи є хто-небудь у вашій квартирі, і негайно телефонуйте в міліцію. Телефонувати краще від сусідів. Невідомому грабіжнику можна влаштувати пастку — для цього досить захлопнути двері, залишивши ключ у замку, до приїзду міліції вийти йому з вашої квартири вже не вдасться. Якщо ж зловмисника ви не помітили і повернулися в квартиру вже після його проникнення, негайно вискакуйте назад на сходовий майданчик і здіймайте галас. Краще кричати: «Пожежа!» — народ нині полохливий, а от перед загрозою пожежі мало хто може встояти.

Непроханий гість Потенційний злочинець наздогнав вас, коли ви виходите з ліфта, і вимагає у вас відкрити двері вашим ключем? Прикиньтеся, що йдете в гості, помилилися під’їздом, поверхом. Втім, так грубо досвідчені домушники зазвичай не діють. Перш ніж піти на злочин, вони ретельно вивчають спосіб життя майбутньої жертви, її звички, розпорядок дня. Сценарій пограбування в цьому випадку може виглядати по-різному. Проникнути в квартиру злочинець може і за допомогою відмички, і скориставшись неуважністю її мешканців. На цей рахунок у домушників зі стажем існує безліч найрізноманітніших і добре випробуваних вивертів: від класичного «Відкрийте, вам цінна бандероль» до прохання відповісти на запитання анкети соціологічного дослідження. А тому будьте пильними. Перш ніж відкрити незнайомцю двері, перевірте його посвідчення (найкраще це робити через запобіжний ланцюжок або вічко). Якщо ж ви зневажили елементарними правилами безпеки і незваний гість все-таки опинився у вашій квартирі, дійте за обставинами. Експерти в галузі особистої безпеки радять: в екстремальних ситуаціях краще іти на компроміс. Навіть прикинутися сплячим (коли ви вдома, а невідомі злодії відкрили ваші двері відмичкою). У цьому випадку є імовірність, що вас не зачеплять.

Пильність — насамперед Якщо ж все-таки ви віддаєте перевагу активним діям, опирайтеся, кричіть. Постарайтеся скористатися моментом і вискочити з квартири, захлопнувши злочинця в себе в квартирі. Грабіжника можна обдурити. Пообіцявши принести йому приховані в надійному місці домашні заощадження, а замість них дістати... балончик з газом. Для захисту можна скористатися електрошокером. Захистити себе і своє майно можна, поставивши квартиру на сигналізацію. Викликаючи сантехніка, не дозволяйте йому розгулювати квартиром, не залишайте на видному місці коштовні речі. Досвідчений домушник за однією косметикою у ванній кімнаті може визначити добробут вашої родини. Не втрачайте пильності, не запрошуйте в квартиру випадкових знайомих, не відкривайте двері стороннім. Завжди майте при собі телефон вашого місцевого відділення міліції. І не носіть ключі разом з паспортом (і з адресою від квартири, «де гроші лежать»). Пам’ятайте, багато квартирних крадіжок часто стаються з вини самих власників. І хоча кажуть, що від долі не втечеш, краще її не спокушати.

До речі Відповідно до статистики, більш як половина квартирних крадіжок стається вранці, коли люди тільки йдуть на роботу — з 9-ї ранку і до обіду. Інший пік квартирних крадіжок припадає на період з 15-ї до 17-ї годин. Найулюбленіші дні для домушників — субота і неділя. Причина — тривала відсутність господарів. У половині випадків крадіжка стається в результаті виламування вхідних двер або вікон. У 10% випадків злочинці проникають у квартиру, підібравши ключі до замка. І, як не дивно, у 40% крадіжки відбуваються шляхом вільного доступу, коли злочинець, представившись, наприклад, працівником жеку, проникає в квартиру або ж просто заходить у двері, які забули закрити. Більше половини всіх крадіжок скоюють бездомні або підлітки, наркомани й інші асоціальні громадяни. Найчастіше відбуваються «непрофесійні» крадіжки. Злочинці обирають мету пограбування за так званими зовнішніми ознаками — склопакетами, супутниковими антенами, залізними дверима, жалюзі, багатими фіранками на вікнах. Можуть навіть прийти до потенційної жертви в «розвідку» під виглядом сантехніка, лікаря, соціального працівника, поговорять, пообіцяють допомогу, а заодно і подивляться на обстановку, на дверний замок, на наявність у квартирі сигналізації. Чимала частка квартирних крадіжок відбувається «за наводкою». Люди самі часто із задоволенням розповідають знайомим про свої матеріальні успіхи, про нові покупки або про вигідні продажі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також