Великий піст найдовший і найсуворіший з усіх православних постів, тому й вихід з нього є стресом для організму. Найголовніше правило, яке варто пам'ятати, — не починайте їсти м'ясну їжу у великій кількості, пам'ятайте, поступово ви спробуєте всі приготовлені святкові частування.
За період посту людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає виробляти в достатній кількості ферменти, які відповідають за розщеплення м'яса, яєць і молочних продуктів. Тобто якщо людина відразу після посту почне їсти м'ясні страви, то організму просто нічим буде їх переробляти. Неправильний вихід з посту загрожує появою і загостренням виразки, колітів, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття. Вихід з посту займає 1-2 тижні, тому варто врахувати такі прості правила щодо повернення до повсякденного їжі.
- Не перевантажуйте організм делікатесами, поступово вводьте в раціон звичні страви.
- Перед прийомом їжі випийте дві склянки теплої води, завдяки яким ваш шлунок заспокоїться, що застереже від запаморочення і зменшить відчуття голоду.
- Після закінчення посту продовжуйте їсти пісну їжу протягом декількох тижнів, поступово вводячи в раціон молоко, м'ясо і яйця. Кисломолочні продукти — йогурт, сир і кефір — допоможуть організму звикнути до непісної їжі.
- Вживайте в їжу більше фруктів, овочів і зелені. Вони сприяють засвоєнню більш важкої їжі.
- Не накидайтеся на випічку, краще з'їжте сирну паску.
- М'ясні продукти потрібно починати вживати поступово, і найкраще їсти м'ясо, а не ковбасну продукцію. Для страв краще вибирати яловичину, курку, індичку або кролика. М'ясо потрібно вживати у відвареному або тушкованому вигляді, але ні в якому разі не смаженому. Найбільш підходящою стравою в даний період буде запечена риба.
- Яйця відносяться до важкої їжі, яка може перевантажити печінку, тому фахівці радять з'їдати не більш як дві крашанки в день.
- Раціон можна доповнити білою рибою, политою лимонним соком, який є замінником кислоти шлункового соку. Білкові продукти краще вживати в першій половині дня, і бажано тільки один білковий продукт за один прийом їжі.
- Будьте обережні з алкоголем, варто вживати вино в кількості не більше 100-200 мл.