Як проголосувати за свого кандидата

1537 1

Ми у соцмережах:

Як проголосувати за свого кандидата

Пропонуємо інформацію, яка допоможе спокійно проголосувати у день виборів та бути певним, що ваш голос врахують.

Перш за все, варто пам’я­тати, що з суботи на неділю вночі Україна переходить на літній час, тож годинники потрібно перевести на годину вперед. Виборчі дільниці відкриються 31 березня о 8.00 і працюватимуть до 20.00.

Частині виборців уже надійшли запрошення на голосування, в яких вказано, до якої дільниці вони «приписані». Якщо ви не впевнені, де голосувати, можете перевірити свої дані онлайн на сайті Державного реєстру виборців (заодно переконатися, що ви є у списках) або ж звернувшись до відділу ведення реєстру за місцем проживання (у Рівному, наприклад, відділ працює на вулиці Поштовій).

Люди, які самостійно через свій вік, стан здоров’я чи інвалідність не можуть з’явитися на дільницю, мають право голосувати вдома, проте для цього їм потрібно надіслати звернення до дільничної виборчої комісії не пізніше 20?ї години 29 березня. До звернення потрібно долучити медичну довідку, яка засвідчує, що людина справді не зможе самотужки прийти до дільниці.

До 25 березня виборці ще могли змінити місце голосування, звернувшись до відділів ведення державного реєстру виборців. Наприклад, близько 2200 виборців захотіли голосувати у Рівному, хоча у місті не зареєстровані. Ті, хто не встиг, ще можуть звернутися до суду першої інстанції (наприклад, Рівненського міського), обґрунтувати, чому хочуть голосувати не за місцем реєстрації, і з рішенням суду (проте його одразу після судового засідання потрібно занести до ДВК) йти на вибори 31 березня.

Також через суд можуть добитися права голосувати люди, які не мають місця реєстрації. Суди заяви від виборців розглядають оперативно, проте подати їх потрібно не пізніше як за два дні до виборів. Змінити місце голосування чи «вписати» себе до списку виборців у день виборів чи у суботу можливості не буде.

З собою на дільницю виборцю потрібно взяти тільки паспорт. Якщо голосуєте не за місцем реєстрації — ще посвідчення про зміну місця голосування чи рішення суду. Строковики також можуть брати військові квитки. Члени ДВК не повинні відмовляти у видачі бюлетеня виборцям, які вчасно не вклеїли у свій паспорт фото у 25 та 45 років. Також не є підставою відмовити виборцю у видачі бюлетеня, якщо у відомостях є друкарська помилка у вашому імені, адресі чи даті народження, але при цьому легко довести, що це саме ви — виборець, зазначений у списку.

На виборчій дільниці столи з бюлетенями будуть «поділені» по вулицях та будинках. Якщо змінювали місце голосування, то ваше прізвище буде наприкінці списку виборців. Підходьте до того столу, де вказаний ваш будинок, покажіть свій паспорт та розпишіться у відомостях, що отримали бюлетень.

У цей час інший член виборчої комісії має вписати в контрольному талоні бюлетеня своє прізвище, ініціали, розписатися та проставити номер, за яким вас внесено до списку виборців на дільниці. Потім він надасть вам на підпис бюлетень. Підпишіться у визначеному місці контрольного талону і передайте бюлетень члену ДВК, — розповідають у Рівненському КВУ. — Після того, як член комісії відокремить від бюлетеня контрольний талон, ви можете брати бюлетень і прямувати до кабінки для таємного голосування.

Зверніть увагу, щоб на вашому бюлетені ніхто не поставив будь-які позначки, окрім зазначених вище. Інакше при підрахунку голосів його можуть не врахувати.

До кабінки для голосування потрібно заходити самому (винятком можуть бути лише неповнолітні діти). Просити членів комісії чи спостерігачів допомогти вам знайти потрібного кандидата вважатиметься порушенням. Проте ви, попередивши членів ДВК, можете попросити про допомогу іншого виборця.

Цього року бюлетень буде максимально довгим — 80 сантиметрів і матиме прізвища 39 кандидатів. На бюлетені потрібно ставити позначку навпроти лише одного кандидата, інакше його вважатимуть недійсним. Фотографувати бюлетень, до слова, заборонено.

Проте якщо ви випадково зіпсували бюлетень або ж помилилися, можете звернутися (проте лише раз) з письмовою заявою, щоб вам видали новий. Натомість ви маєте віддати зіпсований.

На президентських виборах не буде відеоспостереження на виборчих дільницях, проте працюватимуть як спостерігачі від кандидатів у президенти, так і від громадських та міжнародних організацій. Також на ДВК будуть правоохоронці.

Під час виборів на Рівненщині проводитимуть екзит-поли (опитування виборців після того, як вони проголосували) Київський міський інститут соціології та Центр Разумкова. О 19.45 та о 23.00 вони оприлюднять дані опитувань. Зазвичай екзит-поли помиляються на 0,5?3%.

Додамо, що з 30 березня по 1 квітня цілодобово працюватиме Рівненський окружний адміністративний суд, в який зможуть звертатися як виборці, так і інші учасники виборчого процесу зі скаргами на дії чи бездіяльність виборчих комісії, порушення правил агітації і т.п.

У суботу та неділю, нагадаємо, в Україні будуть «дні тиші» — заборона будь-якої агітації. Якщо ви помітите будь-які порушення, у тому числі підкуп виборців, повідомте поліцію чи спостерігачів. А головне — у неділю прийдіть на виборчу дільницю, бо кожен голос важливий та впливає на долю України.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також