Як розбиратися в твердих сирах?

486 0

Ми у соцмережах:

Як розбиратися в твердих сирах?

Як обрати корисний і смачний твердий сир, виготовлений з дотриманням усіх виробничих технологій?

Як і інші молочні продукти, включаючи йогурт, кефір чи сметану, твердий сир отримують з молока. Ще в такі продукти додають сіль, сичужний фермент, специфічні бактерії (дріжджі чи цвілеві гриби).

З яких компонентів складається твердий сир?

Більшість сирів, особливо твердих, виготовляють з класичного коров’ячого молока. Цікавими смаками й ароматами володіють такі сирні делікатеси, які виготовляють з додаванням козячого, овечого чи буйволиного молока.

 

Сіль додають у сирне тісто не тільки для того, щоб надати готовому продукту характерний солонуватий смак, а ще й для зниження рівня вологості. Крім того, сіль бере важливу участь у процесі відділення творогу (твердої речовини, яка згодом стає сирним тістом) від сироватки (рідини, яка залишається в процесі виготовлення сиру).

 

Сичужний фермент, який міститься в шлунках жуйних тварин (наприклад, свійських корів, овець чи кіз), змушує молоко згортатися, утворюючи сирне тісто. Сичужний фермент вважається найвідомішим способом перетворення молока в сир, але різноманітні кислоти теж використовуються як коагулянти (окремо або в поєднанні з нагріванням молочної суміші).

Як виготовляють твердий сир?

Спершу готують молоко, яке попередньо перевіряють і пастеризують, аби знищити всі хвороботворні бактерії. Далі додають закваску й сичужний фермент, котрі допомагають перетворити лактозу (молочний цукор) в молочну кислоту.

 

Після цього отриманий творог нарізають, пресують, відділяють зайву сироватку. Якщо свіжі сири відразу фасують і відправляють на полиці магазинів, то тверді сирні делікатеси зазвичай витримують у спеціальних кімнатах за відповідної температури й чітко визначеного рівня вологості.

Які сорти твердого сиру існують?

Всесвітньо відомими сортами твердих сирних делікатесів, доступних для замовлення на сайті ProCheese, вважають:

 

  • Чеддер;
  • Грана Падано;
  • Манчего.
  • Парміджано Реджано;
  • Пекоріно Романо;

Парміджано Реджано

Класичним італійським королем твердих сирів вважається Парміджано Реджано. Його виготовляють з коров’ячого молока, що дарує готовому продукту характерну зернисту й крихку текстуру сирного тіста, приємний солодкуватий смак і насичений аромат.

Манчего

Купити Манчего варто через щільну й маслянисту текстуру його сирного тіста й тонку скоринку з характерним візерунком, який слугує підтвердженням оригінального походження цього вишуканого продукту.

 

Сир Манчего відрізняється солонуватим смаком з легкими земляними нотами й довгим посмаком з відтінком свіжих горіхів і солодкої карамелі, характерним для сирних делікатесів, які виготовлені з додаванням овечого молока.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також