Як розпізнати і що робити з фальшивими банкнотами?

13192 0

Ми у соцмережах:

Як розпізнати і що робити з фальшивими банкнотами?

Спроби збути фальшиву купюру, яка випадково опинилася в гаманці, можуть обернутися серйозними проблемами. Касири «обмінника» або банку, за інструкцією НБУ, зобов’язані вилучити банкноту з обігу, а якщо вона не одна — викликати міліцію. Що робити в такому випадку? І чи є надія хоч якось компенсувати збиток?

Тим більше, що жертвою фальшивки, зважаючи на обсяги підробок, може потрапити кожен. Адже, скоріше за все, дані про обсяг фальшивих купюр в обігу значно занижені. За інформацією Нацбанку, в Україні за рік вилучається 600700 фальшивих доларових банкнот. Приблизно 90% — номіналом $100. Фантастика! З гривнею ситуація здається ще менш реальною. У минулому році, за неофіційними даними, банки вилучили понад 10 тис. фальшивих банкнот гривень на суму близько 200 тис. грн. Це менше 0,2% наявного грошового обігу. Але чи так все гладко насправді? І чи не з’явилися нові технології підробки купюр?

Гроші, ножиці, папір На жаль, підробити, а тим більше імітувати, можна будь-який захисний елемент грошової купюри. Це визнають і самі банкіри. «Найпоширенішими є підробки банкнот національної й іноземної валют, виконані способом ксерокопіювання й офсетного друку», — стверджує начальник управління грошового обігу і касових операцій «Родовід банку» Марина Тарасова. За її словами, підроблені банкноти збувають простим громадянам, які часто не знають і не можуть ідентифікувати той чи інший елемент захисту. Основні схеми збуту — роздрібна мережа магазинів, базари, речові ринки, а також самі «обмінники», касири яких, помилково взявши фальшивку, намагаються «зіпхнути» її новим клієнтам, щоб не платити потім зі своєї кишені. При цьому шахраї все частіше використовують нові технології підробки грошових знаків. Наприклад, банкноти національної валюти складаються практично із двох частин (між якими міститься захисна смуга). Лезо, трохи вправності — і купюра розділяється на дві частини. Потім з однієї платоспроможної купюри за допомогою ксерокса роблять дві: одна сторона справжня, а інша — підроблена. Якщо правильно подавати такі купюри касиру, то вони й в ультрафіолеті світяться, і на дотик видаються справжніми. Буває і так, що шахраї вимивають одногривневу купюру, знімають з неї фарбу, а потім наносять на неї картинку банкноти більшого номіналу. «Найулюбленіша» фальшивомонетниками вітчизняна банкнота — 100 гривень. Найпоширеніші види підробки цієї банкноти такі: імітація водяного знака наддруком на зворотному боці речовиною, схожою на клей. «При цьому портрет Тараса Шевченка виконаний у вигляді шаржу. Захисна нитка імітована наддруком на внутрішній стороні одного з аркушів паперу. Текст на ній не читається, а мікротексти не відтворені. Усі зображення складаються з дрібних хаотично розташованих крапок», — говорить начальник управління касової дисципліни й операцій з банкнотами банку «Хрещатик» Тетяна Горлань. Найхарактерніші такі ознаки підробки гривневих банкнот усіх номіналів: папір під впливом ультрафіолетового випромінювання не «світиться», рельєфність імітована безбарвним тисненням, а водяний знак імітований на одних банкнотах з лицьового боку, а на інших — з оборотного. Потрібно звертати увагу і на деталі — на фальшивках вони часто спрощені або перекручені.

Як відрізнити підробку? Для виявлення фальшивок в «обмінниках» і касах банків банкноти обов’язково перевіряють ультрафіолетовим і інфрачервоним детектором, а іноді й приладом для виявлення магнітних міток. За інструкцією НБУ, в касирів також повинна бути при собі 10кратна збільшувальна лінза, щоб можна було розглянути всі захисні елементи купюри. Наприклад, у справжніх доларах захисна смуга підсвічується, на дотик купюра рельєфна, а по нижньому краю купюри можна прощупати характерні смужки. На просвіт доларова банкнота повинна бути в дрібну сіточку й обрамлена по периметру відбитками штампів, печаток і цифр. Підписи під портретом президента повинні бути не просто рельєфні, а скоріше шорсткі. Банкіри радять при купівлі доларів завжди звертати увагу на мікротекст «THE UNITED STATES OF AMERICA»: на фальшивих п’ятидоларових купюрах він не читається в лівій і правій нижніх частинах овалу з портретом. Долар підробляють набагато частіше, ніж гривні й інші валюти. Але, наприклад, у країнах Європейського Союзу щорічно вилучають з обігу близько 600 тис. підроблених банкнот євро, з яких 48% — номіналом €50. Банкноти більш високих номіналів у цих країнах використовуються рідко, оскільки великими сумами народ воліє оперувати в безготівковій формі — з карток і тому подібне. В Україні переважна більшість виявлених фальшивих банкнотів євро — це банкноти номіналом €200, тому вони використовуються населенням для нагромадження заощаджень. За даними Нацбанку, за рік в Україні «спливає» близько 100 підробок європейської валюти, з яких 70% — це банкноти номіналом €200, 15% — номіналом €100 і близько 12% — номіналом €50. В основному євро підробляють на спеціальній копіювальній техніці, а не кустарними способами, як, наприклад, гривню. Тому відрізнити фальшивку вкрай складно. Головний відмітний знак — під кутом кольори відповідних полів повинні змінюватися. Цього поки ще підробляти не навчилися.

Можуть і посадити Якщо підроблена купюра все-таки потрапила в гаманець, варто поводитися вкрай обережно. Річ у тім, що в Кримінальному кодексі передбачена стаття не тільки за виготовлення і перевезення фальшивих грошей, але і за їх збут. Одержати можна від трьох до семи років. Якщо ж підловили на спробі збути фальшивки на суму понад 3400 грн. — загриміти у в’язницю можна на термін від восьми до 12 років з конфіскацією майна. Звичайно, в міліції є орієнтування на фальшивомонетників, що засвітилися. Якщо це не ви, боятися нічого. При цьому, якщо в кишені виявилися дві підроблені банкноти або більше, в охоронців порядку будуть підстави підозрювати, що виготовлення фальшивок — це ваш профіль. У цьому випадку готуйтеся відправитися у відділення міліції: на бесіду зі слідчим, яка може закінчитися навіть обшуком квартири. Тому якщо є сумніви в тому, що банкноти справжні, не несіть їх у магазин або «обмінник» купою. Це як у картах — по одній, не помилишся», — каже юрисконсульт Олег Кравченко. Іншими словами, знайшовши хоча б одну сумнівну купюру, краще підстрахуватися і попросити перевірити її в банку. У цьому випадку, навіть якщо найгірші підозри підтвердяться, гроші просто вилучать з обігу без «міліцейських» наслідків для їхніх власників.

Що робити, якщо підсунули фальшивку? 1. Якщо банкнота викликає підозру, відразу поверніть її касиру. Відповідно до інструкції НБУ «Про валютно-обмінні операції», претензії з приводу платоспроможності й кількості банкнот приймаються тільки в тому випадку, якщо вони були перевірені і перераховані безпосередньо перед віконцем каси. 2. Якщо підробка вже виявлена в гаманці, можна звернутися в будь-який банк і вимагати від касира прийняти підозрілу купюру на експертизу. У цьому випадку, якщо підозри не виправдалися, через п’ять днів можна буде забрати гроші назад. 3. Якщо підозрілих купюр небагато, не варто нести їх усі в банк або «обмінник», інакше доведеться спілкуватися з міліцією. 4. Якщо МВС все-таки зацікавилося походженням фальшивок, варто подбати про гарного адвоката. Збут підроблених грошей — серйозна стаття, за нею можна одержати від 3 до 12 років.

Як відрізнити справжні купюри від фальшивих? ГРИВНЯ Водяний знак у вигляді тризуба на 1, 2, 5, 10 і 20 гривнях зразка 1992 року. Антисканерна сітка — тонкі лінії, розташовані під різними кутами, які при копіюванні створюють муар. Захисна вертикальна стрічка, яку видно на світлі — на 1, 5, 10, 50 і 100 гривнях. Мікротекст «Україна» і «НБУ», який можна прочитати через збільшувальне скло. Прихований номінал — у центрі лицьового боку банкноти невидимою фарбою зазначений номінал, що світиться в ультрафіолетових променях зеленим світлом. Невидимі захисні волокна, які видно тільки в ультрафіолетових променях. ДОЛАР Захисна стрічка, що світиться під ультрафіолетовими променями. Захисна стрічка в купюрах $50 і $100, на якій на просвіт можна прочитати «USA 50» і «USA 100». Спеціальна фарба — якщо потерти доларовою купюрою чистий білий лист, може залишитися зеленуватий відтінок. Шорсткуватий напис на купюрі «THE UNITED STATES...», шорсткі підписи під портретами президентів США. «Пірнаючі» кольорові волоски в папері. Мікротекст на смужках «коміра» на портреті президента. ЄВРО Спеціальний шорсткуватий папір. Різний розмір банкнот залежно від номіналу. На купюрах 5, 10, 20 євро багатотоновий водяний знак у вигляді зображення воріт або вікна. На темній захисній стрічці для купюр 10 і 20 євро помітний світлий напис «10 EURO» і «20 EURO» у прямому і дзеркальному відображеннях. В ультрафіолетових променях помітні яскраві штрихи, а також зображення зірок, моста, карти Європи і номіналу. РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ Водяні знаки розташовані на купонних полях банкнот у 1000 рублів (2004 року випуску): на вузькому — цифрове позначення номіналу, на широкому — портрет Ярослава Мудрого. Приховане зображення (кіпп-ефект), розташоване на орнаментальній стрічці 1000 рублів — світлі букви «РР» на темному тлі. Текст «Билет Банка России» має підвищену рельєфність, що сприймається на дотик. Емблема Банку Росії на банкнотах у 500 рублів (2001 року випуску) виконана кольороперемінною фарбою. При зміні нахилу банкноти колір емблеми змінюється з червоно-коричневого на золотаво-зелений.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також