Як стають зрадниками? Цьогоріч на Рівненщині затримали понад 20 зрадників та колаборантів

5921 0

Ми у соцмережах:

Як стають зрадниками? Цьогоріч на Рівненщині затримали понад 20 зрадників та колаборантів

Пенсіонер Леонід Глушаков — один із цієї категорії, СБУ вважає, що він досвідчений диверсант, засланий ворогом у Рівне. Міський суд Рівного присудив йому десять років позбавлення волі. Та Глушаков сподівається, що вийде на волю завдяки обміну полоненими між Україною та Росією. Він розповів оперативникам, що воювати за «ДНР» почав після того, як повірив російський пропаганді, що в Україні громадянська війна. Мовляв, хотів бути корисним у такий непростий час.

Глушакова затримали у лютому під шляхопроводом у Рівному. На замовлення російських спецслужб він мав підірвати залізницю у двох місцях, щоб зірвати постачання західного озброєння на фронт. Пенсіонер виявився досвідченим бойовиком, який воював ще на Донбасі з 2014 року. З моменту повномасштабного вторгнення зрадник охороняв захоплену Запорізьку АЕС. У них було завдання вступити у бій з українським спецназом, якщо той висадиться, щоб відвоювати станцію. Оскільки спецназ так і не висадився, то головне управління російської розвідки направило його з вибухівкою до Рівного.

Андрій Тимченко, керівник обласного управління СБУ на Рівненщині:

— З початку року слідчі уже оголосили підозри семи державним зрадникам. Також було викрито десять колаборантів та п’ятнадцятьох осіб, які заперечували агресію Росії. Ще трьох було затримано за передачу даних ворогу щодо пересування української армії.

Анна Свінціцька-Савчук, речниця обласного управління СБУ:

— Усіх, кого затримали в області, можна поділити на дві умовині категорії. Перша категорія — люди, які свідомо підтримують наративи російської пропаганди. Вони через це й допомагали Росії. Для того, щоб таким не стати, потрібно критично аналізувати і перевіряти інформацію. Для того, щоб не стати жертвою пропаганди, потрібно перевіряти усю інформацію та користуватися винятково офіційними ресурсами та перевіреними джерелами. Друга категорія людей — це агенти, які були завербовані російськими спецслужбами. Загалом є чотири методи вербування, які застосовує ворог. Перший — це підкуп. Другий — шантаж. Третій метод — погрози життю та здоров’ю людям або їхнім родичам. Четвертий спосіб — втягування у співпрацю так, що людина, буває, і сама не розуміє, що її використовують. Все починається з якогось простого прохання.

Нещодавно спецслужби виявили і затримали мешканця Полісся, якого завербували працівники білоруського КДБ. Він зараз під вартою, обвинувальний акт вже направлено до Зарічненського районного суду. Цей чоловік служив у радянській армії в Афганістані. На нього вийшли агенти й переконали збирати інформацію про кількість та місця дислокації військ і техніки, які на Рівненщині прикривають кордон з Білоруссю. Його затримали під час спроби чергової передачі розвідданих до Республіки Білорусь.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також