Як студент з Екваторіальної Гвінеї вивчив українську мову в Рівному (ВІДЕО)

783 0

Ми у соцмережах:

Як студент з Екваторіальної Гвінеї вивчив українську мову в Рівному (ВІДЕО)

Іноземець з Екваторіальної Гвінеї Блас Мба Нзанг майже шість років живе у Рівному. За цей час вивчив українську мову, знайшов друзів, а ще грає у місцевій футбольній команді. Він приїхав в Україну, щоб здобути фах гідроенергетика.

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови чоловік розповів Суспільному, як вивчав українську та яким планує далі своє життя.

Блас Мба Нзанг у Рівне переїхав у 2018 році. Підприємство, яке будує гідроелектростанції в його країні, відправило його навчатися у Рівненський університет водного господарства та природокористування:

- Я хочу бути гідроенергетиком. Вони мені сказали: «Якщо ти хочеш бути хорошим спеціалістом, то треба навчатися у водному інституті».

Чоловік поділився, що швидко адаптувався до життя в Україні. Вивчити українську мову йому допомагали одногрупники:

- Я не можу сказати, що я вчив її багато часу. У моїй групі було вісім людей: двоє іноземців і шестеро українських студентів. Коли ти хочеш вивчити мову, то перше, що треба мати — це бажання. І друге — розмовляти з людьми, які знають цю мову. Мені не було соромно сказати, що я щось не розумію, був допитливим, як дитина.

У Рівному чоловік майже шість років іноземець в гуртожитку НУВГП. Він був тут, коли почалося повномасштабне вторгнення:

- Вся моя сім'я хвилювалася, телефонували мені кожен день. В нас була група у WhatsApp, і мені треба було сказати, коли я лягаю спати, коли я прокидаюся, що я роблю. І так через кожних три години, якщо я не пишу, то вже сестра, або брат телефонували. Були такі ситуації, але зараз все добре, слава Богу.

Окрім навчання, 23-річний Блас займається футболом в команді університету. Грає на позиції нападника, розповів його тренер Юрій Кособуцький:

- В нас був період, коли було багато іноземців, тренувалися по п'ять-шість людей, зараз один залишився. У всіх досить швидко проходив адаптаційний період, не виникало проблем з комунікацією з тими людьми, з якими навчалися і тренувалися — це не було проблемою. Ми ж дуже доброзичливий народ.

Капітан команди Ілля Жигунов поділився:

- Ми одразу почали його розуміти на футбольному полі. На перших курсах, як ми почали в одній команді грати, було трішки незвично, адже він тільки починав вивчати українську мову. Ми до нього звикли, а зараз — взагалі розуміємо з півслова.

Зі слів чоловіка, лишатися в Україні він не планує. Повідомив, що після завершення аспірантури хоче повернутися додому, щоб працювати на ГЕС в Екваторіальної Гвінеї:

- Мені дуже подобається Україна. Я буду сумувати за моментами, які були тут, дуже. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також