Як тато втікав від поліції

3228 0

Ми у соцмережах:

Як тато втікав від поліції

«Мерседес», який їхав без увімкнених фар, помітили поліцейські на вулиці Льонокомбінатівській у Рівному. Наказали зупинитись, але водій тільки дужче натиснув на газ. Втікаючи, він виїжджав на смугу зустрічного руху, намагався протаранити поліцейське авто і наїхати на патрульних. Поки чоловік під дією наркотиків вправлявся у керуванні, у салоні його позашляховика були дружина та шестирічна донька.

Пізніше виявилось, що за кермом «Mercedes-Benz ML 430» був 42-річний Михайло Лізгов, мешканець селища Понінка на Хмельниччині. Поліція розповіла подробиці погоні, яка розпочалася пізно увечері 17 грудня.

За повідомленням поліції, позашляховик, втікаючи, виїхав через Колоденку на трасу Київ-Чоп та поїхав у напрямку Києва. Біля Горбакова поліція перекрила рух, тож автомобіль розвернувся і по тій же смузі руху (на ділянці дороги смуги зустрічного руху розділені відбійниками) почав їхати назад до Рівного. За словами заступника начальника обласного управління патрульної поліція Андрія Крутня, водіїв, які у той час їхали трасою Київ-Чоп, попереджала у гучномовець патрульна — і вони з’їжджали на узбіччя, аби уникнути зіткнення з втікачем.

Біля АЗС «Сокар» патрульні спробували знову зупинити «Мерседес», заблокувавши дорогу, — і той протаранив поліцейський позашляховик «Міцубісі». За словами Андрія Крутня, патрульні в авто були травмовані, але продовжили погоню, як і їхні колеги у чотирьох інших авто.

«Мерседес» в’їхав у Рівне на швидкості 160 км/год і з однією увімкненою фарою. Через вулиці Данила Галицького, Відінську та Карнаухова він поїхав на Басівкутську. Зупинився позашляховик символічно — біля магазину «Хортиця». Авто занесло на повороті, і його відкинуло у паркан. У той момент «Мерседес» ще встиг підбити два патрульних авто: «Тойоту Пріус» та «Міцубісі», яке вже таранив на Київ-Чоп.

— На вимогу вийти з авто водій не відреагував, — розповідає Андрій Крутень. — Коли позаду позашляховика уже стояли патрульні, водій навмисне увімкнув задню швидкість, щоб наїхати на правоохоронців. Після цього патрульні, відповідно до законодавства, застосували табельну зброю — п’ять разів вистрелили по колесах. Підкреслюю, зброю направляли лише у колеса, а не у салон, де були водій та пасажири. Чоловік чинив активний спротив, коли його намагалися затримати. Одному патрульному порізав руку. Інші патрульні постраждали, коли «Мерседес» підбив службові авто.

За словами Андрія Крутня, водій «Мерседеса» під час погоні їздив з увімкненим аварійним світлом і не зважав на світлофори. А після затримання не міг пояснити, ні чому не увімкнув світло фар, коли його помітила рота особливого призначення, ні чому намагався втекти від поліції. За запевненням поліції, родина під час погоні не постраждала. Проте на фотографіях очевидців події видно, що у затриманого водія, якому одягли наручники, було побите обличчя: чи то від зіткнення з парканом, чи то від рук поліції.

Водія відправили в ізолятор тимчасового тримання. Його 38-річна дружина та шестирічна донька ніч після пригоди та вівторок також провели у міськвідділі поліції — у спеціальній кімнаті.

Водій не зміг пояснити своїх дій, — коментує речник рівненської поліції Антон Крук. — Оскільки троє поліцейських зазнали травм і було пошкоджено два патрульних авто, чоловікові оголосимо про підозру за попередньою правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 342 (опір працівникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Клопотатимемо про обрання йому запобіжного заходу. Слідство буде опрацьовувати різні версії й під час розслідування встановлюватимемо всі обставини інциденту. Водій, відповідно до огляду, був тверезим.

За словами Антона Крука, пізніше медики встановили, що у крові хмельничанина були наркотики. Найімовірніше, втікав від поліції він під дією марихуани та амфетаміну. Дружина «гонщика» переконувала, що не бачила погоні, бо спала. Їхала родина начебто з Хмельницького на Закарпаття, але як опинилися у Рівному — так і не розповіла.

З автомобіля хмельничанина вилучили пневматичні рушницю та пістолет. Інших підозрілих речей у салоні, за словами поліції, не було. Проте слідчі ще збираються обстежити ймовірні «тайники» у позашляховику, а також перевірити, чи не викинув хмельничанин чогось дорогою.

Як розповів Михайло Лізгов поліції, він працює в охоронній київській фірмі. Свого часу начебто був підприємцем. Жодної інформації про затриманого немає. Він раніше не тільки не фігурував у кримінальних провадженнях, а й навіть не потрапляв у поле зору патрульних за порушення ПДР.

Якщо справу про погоню таки передадуть до суду і той винесе вирок, то найсуворішим покаранням для хмельничанина, відповідно до законодавства, буде два роки за гратами. Втім, він може обійтися і 850 гривнями штрафу та цивільним позовом від патрульної поліції, яка вимагатиме компенсувати витрати на ремонт протаранених автомобілів. Найбільше постраждав «Міцубісі», ремонт якого, за підрахунками, обійдеться у не менш як 50 тис. грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також