Як тваринам у Рівненському зоопарку допомагають пережити спеку (ВІДЕО)

368 0

Ми у соцмережах:

Як тваринам у Рівненському зоопарку допомагають пережити спеку (ВІДЕО)

Під час літньої спеки у Рівненському зоопарку тваринам влаштовують водні процедури та годують фруктовим сорбентом. Це заморожена суміш, залита соком або компотом.

Загалом у зоопарку проживають понад 200 видів тварин, які потребують певного догляду під час високих температур повітря.
Про це Суспільному розповіла завідувачка науково-просвітницького відділу Рівненського зоопарку Мирослава Патій.

Під час високої температури повітря, яка у липні перевищувала за 30º тепла, тварини не отримували сонячних ударів, зазначила Мирослава Патій:

- У нас проводили певні заходи для того, щоб тварини почувалися комфортно, тому вони перенесли спеку дуже оптимально. В Рівненському зоопарку понад 200 видів тварин, і кожен з них має свої особливості. Є теплолюбні види — мешканці Мадагаскару, Австралії. Сурикати люблять грітися на сонечку. Лемури, як справжні йоги, сідають на передні лапки і гріють животики. Ми помітили, що температура піднімалася вище звичайних показників.

Лемури в зоопарку

Тварини їдять сорбент під час спеки

Працівники Рівненського зоопарку під час спеки годували приматів охолодженим фруктовим сорбетом.

- Це не звичайне морозиво. Ми використовуємо різні види фруктів, які подрібнюються: черешню, виноград, диню, кавун, персик, порічки, смородину. Все це заливали соком із м'якоті кавуна або компотом. Воно дуже смачно пахне та має багато різних компонентів. Сорбет поступово тане, тваринка добирається до різних шарів фруктів, їм це цікаво. Влітку раціон дещо змінюється відповідно до сезонних овочів та фруктів, — розповіла завідувачка науково-просвітницького відділу.

У кожному вольєрі передбачене місце, де тварини можуть сховатися від сонця, також у деяких видів наявні басейни, де вони можуть охолодитися.

- Тваринки мають вольєри, які оснащені накриттями. У деяких видів є прибудови, куди вони можуть зайти, двері завжди відкриті. Птахи водоплавні мають басейни. Ті тварини, які полюбляють плавати, купатися або пірнати, теж мають невеличкі водойми, які щодня очищуються. Тигри мають водойму, де вони можуть охолоджуватися і відпочивати в затінку. Це допомагає їм тримати оптимальну температуру тіла в спеку. — розповіла Мирослава Патій.

Вона додала, що мешканців Патагонії — тапірів, альпак, нанду, маріа — періодично поливають водою:

- Наприклад, у нас є поливальна система, шланг має отвори. Завдяки крапельному зрошуванню певні види тварин мають змогу охолоджуватися. Немає таких видів тварин, які б, наприклад, важко переносили спеку. Під час спеки працівники дбають про оптимальну кількість води в поїлках. Хижі та копитні тварини мають великий запас води.

Тапіри в зоопарку

Мирослава Патій наголосила, що годувати тварин, особливо під час спеки, відвідувачам зоопарку заборонено:

Годувати тварин не можна будь-чим, зокрема морозивом. Навіть якщо люди приносять яблука, банани чи моркву — це не дозволяється. Люди не знають, що тварини в зоопарку харчуються за спеціально розробленим раціоном. Банан або морквина можуть призвести до надлишку цукру і порушень у процесах травлення. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також